صنعت ساختمانسازی دنیای ژرف و بزرگی است که مصالح و متریال گوناگونی در آن با هدف ساخت یک سازه مناسب نقش بسزایی ایفا میکنند. هر یک از تجهیزات و ابزار فلزی مصرفی در این صنعت دارای انواع متنوعی بوده که هر کدام کارایی مخصوص به خود را دارند؛ از جمله تجهیزات مذکور میتوان به قوطیهای پروفیل اشاره داشت. قوطیها نوعی پروفیل به حساب آمده که دارای سطح مقطع مربعی یا مستطیلی و یا توخالی هستند و بسته به فاکتورهای مختلفی نظیر ضخامت، ابعاد، طول و سایز با قیمتهای متغیری به بازار عرضه میشوند. طیف کاربرد قوطی در ساختمان گسترده بوده و میتوان از آن در شرایط مختلفی نظیر ساخت درب و پنجره آلومینیومی استفاده کرد. در ادامه این مقاله از سایت مهر استیل، ضمن آشنایی بیشتر با موارد استفاده قوطی در ساختمان به معرفی انواع، روش تولید و مزیتهای استفاده از هر کدام خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
برای دریافت قیمت قوطی آهن و مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید.
کاربرد قوطی در ساختمان چیست؟
قوطیها نوعی پروفیل بوده که دارای سطح مقطع مربعی، مستطیلی و یا توخالی هستند و از جمله پرمصرفترین سازههای فلزی در صنعت ساخت و ساز به شمار میروند. جالب است بدانید که قوطیها علاوه بر صنعت ساختمانسازی در صنایع دیگری همچون خودروسازی، عمران، شهرسازی، نظامی، پزشکی و… نیز کارایی دارند. قوطیهای پروفیل ویژگیهای منحصر به فردی مثل استحکام و مقاومت بالا، قابلیت جوشپذیری، فرم دهی و شکلپذیری داشته و به همین خاطر در صنایع مختلف از جمله صنعت ساخت و ساز کاربرد زیادی دارند.
انواع قوطی
به منظور شناخت کاربرد قوطی در ساختمان نیاز است که با انواع مختلف این محصول در بازار آشنا شوید. به طور معمول قوطی پروفیل به دو شکل باز و بسته طراحی و ساخته شده و هر یک از دستههای مذکور شامل زیرمجموعههای دیگری نیز میشوند. اگر بخواهیم قوطیهای آهنی مورد استفاده در صنعت ساختمانسازی را بر حسب ساختار طبقهبندی کنیم، باید به این موارد اشاره کنیم.
• قوطیهای پروفیل مبلی: این قوطی پروفیلها تحت عنوان پروفیل روغنی نیز مشهور بوده و در مقایسه با سایر پروفیلهای سازهای، ظاهری زیباتر دارند. از جمله مصارف این قوطی پروفیل میتوان به ساخت کانکس، صنعت خودروسازی، دوچرخهسازی، لوازم خانگی و تولید صندلی و مبل اشاره داشت.
• قوطیهای پروفیل گالوانیزه: محصول مذکور از آبکاری پروفیل معمولی و طی کردن فرآیند گالوانیزاسیون تولید شده و برای مواردی که در مجاورت رطوبت قرار دارند، گزینه مناسبی است.
• قوطیهای پروفیل صنعتی: خواص مکانیکی این نوع از قوطی پروفیل در مقایسه با پروفیل ساختمانی بیشتر بوده و در ساخت سازههای فلزی مثل پلها مورد استفاده قرار میگیرند.
• قوطی پروفیل ساختمانی: قوطی پروفیل ساختمانی که بحث اصلی ما در این راهنما است، در ابعاد و ضخامتهای مختلف بین ۲ الی ۴ میلیمتر طراحی و تولید میشوند.
• قوطیهای پروفیل لنگه دری: در طراحی و ساخت چهارچوب گوشه پلهها، درب، نردههای فولادی و… با ضخامت ۲ الی ۴ میلیمتری و طول ۶ الی ۱۲ متر مورد استفاده قرار میگیرند.
• قوطیهای پروفیل سپری یا 507: نوعی پروفیل مخصوص درب و پنجره بوده که در فرآیند ساخت خرپاهای فلزی، اتصالات پلها و همچنین اسکلت گلخانهها کاربرد دارد.
• قوطیهای پروفیل کلافی: پروفیلهای کلافی یا 509 به منظور ساخت تیرآهن، درب و پنجره، چهارچوب و ناودان مورد استفاده قرار میگیرند.
• قوطیهای پروفیل Z: از جمله پروفیلهای مقطع باز بوده که در فرآیند ساخت سوله، پارکینگ، سقف و… کاربرد دارد.
• قوطیهای پروفیل آلومینیومی: این نوع از پروفیلها حاصل فرآیند اکستروژن آلومینیوم هستند.
• قوطی پروفیل استیل: پروفیلهای استیل در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد و خود به دو دسته دیگر صنعتی و دکوراتیو نیز تقسیمبندی میشوند.
انواع مصارف قوطی
علاوه بر کاربرد قوطی در ساختمان، پروفیلهای مذکور بر اساس نوع و خواص مختلفی که دارند، در موارد دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه با مصارف قوطیها آشنا خواهیم شد:
• طراحی و تولید دستگاههای ورزشی
• فرآیند ساخت ماشینآلات صنعتی
• تولید ترازو و باسکول
• طراحی و تولید سوله و سقف پارکینگهای بزرگ
• صنعت پلسازی
• طراحی و تولید شاسی خودروهای سنگین و سبک
• صنعت راه سازی
• طراحی و تولید درب و پنجره
مزیت استفاده از قوطی در سازه فلزی
اکنون که با کاربرد قوطی در ساختمان آشنا شدید، ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که چرا امروزه قوطیهای پروفیل تا این حد محبوب بوده و طیف کاربرد گستردهای دارند؟ پاسخ بسیار ساده است! مقاطع فلزی مذکور ویژگیهای منحصر به فردی دارند که با تکیه بر این ویژگیها مزیتهای فراوانی را به ارمغان میآورند. از جمله مزایای اصلی که باعث محبوبیت این مقطع فلزی شده میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
• مقاومت و استحکام عالی در برابر پیچش
• مقاومت بالا و تحمل وزن سنگین
• کیفیت سطحی مطلوب
• جوشپذیری خوب
• شکلپذیری مناسب و فرم دهی راحت
• جذب نیروی خارجی کمتر
• عدم انتشار آلودگی و تهدید محیط زیست
استفاده قوطی در ساختمانهای فولادی
یکی از مهمترین موارد کاربرد قوطی در ساختمان، استفاده از این پروفیل در سازههای فولادی است. در سازههای فولادی بر خلاف سازههای بتنی میتوان از مقاطعی که توخالی هستند استفاده کرد؛ بنابراین قوطی فلزی میتواند یکی از بهترین مقاطع برای سازههای فولادی به حساب بیاید. البته استفاده از این مقطع فلزی زمانی توصیه میشود که ممان اینرسی (گشتاور دوم سطح که توزیع یک سطح را نسبت به یک نقطه یا یک محور نمایش میدهد) بالایی نسبت به هر دو محور وجود داشته باشد.
مقطع L تنها در محور اصلی دارای ممان اینرسی بالایی بوده و برای تیرها گزینه مناسبی به حساب میآید، اما برای ستونها که از هر دو جهت تحت تأثیر کشش و فشار است، گزینه چندان مناسبی نخواهد بود. در چنین شرایطی توصیه میشود از مقاطع فلزی دیگری همچون مقطع قوطی یا L بال پهن که از هر دو جهت دارای ممان اینرسی بالایی بوده استفاده شود.
مزیت استفاده از قوطی در ساخت ستون در ساختمان
یکی دیگر از موارد کاربرد قوطی در ساختمان ساخت ستون بوده که بهرهگیری از این مقطع نیز میتواند مزیتهایی را در پی داشته باشد. استفاده از مقاطع فلزی مذکور سبب میشود که ستونهای ساخته شده در نهایت از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار باشند؛ در حقیقت با کمک قوطیهای فلزی میتوان ستونهایی پایدار و مقاوم ساخت. افزون بر این، بهرهگیری از قوطیهای فلزی در مقایسه با بتن و فولاد برای ساخت ستون به مراتب مقرون به صرفهتر است. جالب است بدانید که دسترسی به قوطیهای فلزی در مقایسه با فولاد و بتن بسیار راحتتر بوده و حتی امکان استفاده از قوطیهای بازیافتی نیز فراهم است.
از دیگر امتیازاتی که با استفاده از قوطیها حاصل میشود، میتوان به سرعت بالای اجرای این روش در مقایسه با روشهای سنتی اشاره داشت. امکان انتقال قوطیهای فلزی به صورت آماده به محل نصب و اتصال آنها با استفاده از پیچ و مهره و یا جوش ممکن است. علاوه بر این، با استفاده از این روش و تکیه بر کاربرد قوطی در ساختمان برای ساخت ستون، دیگر نیازی به صرف زمان بابت خشک شدن بتن و یا خمیدگی فولاد نیست.
روش تولید قوطی
در رابطه با ساخت قوطیها باید گفت که پروفیل نورد گرم به شکل قوطی است که برای تولید آن از شمشهای فولادی بهرهگیری میشود. در مقابل، پروفیلهای نورد سرد شکل ناودانی داشته و پروفیلهای مرکب حاصل اتصالِ چند پروفیل نورد سرد خواهند بود. فرآیند تولید مقاطع مورد بحث به این صورت است که در مرحله نخست ورقهایی که به شکل کلاف از قبل آماده شدهاند به واسطه قیچی در ابعاد مورد نیاز برش داده شده و سپس به نوارهای کوچکتر تقسیم میشوند. سپس نوارها از غلتک عبور کرده و به شکل یک جعبه چهارگوش درمیآیند. در نهایت پروفیلها برای مشخص شدن طولشان با استفاده از گیوتین برش داده میشوند.
سخن پایانی
قوطی پروفیلها از جمله مقاطع پرمصرف در صنایع مختلف از جمله صنعت ساخت و ساز هستند. قابل ذکر است که کاربرد قوطی در ساختمان تنها محدود به چنین سازههایی نیست و میتوان از انواع مختلف آن در صنایع دیگری نظیر خودروسازی، راهسازی، پلسازی و… نیز استفاده کرد. قوطیهای پروفیل دارای انواع مختلفی است که هر یک از آنها ویژگیها و مشخصات منحصر به فردی دارد و با تیکه بر مشخصات آنها، کاربریهای متفاوتی را ارائه میدهند.
سوالات متداول
• مهمترین نکات در انتخاب و خرید مقاطع قوطی چیست؟
چنانچه قصد بهرهگیری از مقطع فولادی مذکور را دارید، لازم است که پیش از سفارش و اجرا، جنس قوطی و ابعاد قوطی را مد نظر قرار دهید و متناسب با نوع پروژه بهترین قوطی را انتخاب کنید.
• محدودیت کاربرد قوطی در ساختمان چند طبقه چیست؟
ناتوانی در تحمل بارهای حرارتی، تحمل رطوبت و خوردگی به علت عدم رنگآمیزی و همچنین تحمل بارهای لرزهای به علت عدم امکان دسترسی به داخل مقطع ستون.
• انواع قوطی ستونی کداماند؟
قوطیهای ستونی به دو دسته کلی صنعتی و ساختمانی تقسیمبندی میشوند که نوع صنعتی آن از ورقهای سیاه تولید شده و در ساخت سوله، انبار و… کاربرد دارند. نوع ساختمانی نیز عمدتاً در سازههای فلزی به کار گرفته میشود.