معرفی انواع اتصالات میلگرد
- شهریور 16, 1402
- 10:00 ق.ظ
- بدون دیدگاه
میلگرد جزو ضروریترین لوازم در پروژهها و فعالیتهای ساختمانی به شمار میآید. این محصول که از پرکاربردترین و پرفروشترین مصالح است، در ابعاد مختلفی تولید میشود؛ اما معمولاً ابعاد این میلگرد حدود دوازده متر بوده و برای پروژههای طویل و ارتفاع بالا نیاز است که این میلگردها را به هم وصل کنند. برای این منظور از روشها و تکنیکهای خاصی استفاده میکنند که به اتصال میلگرد معروف است. انواع اتصالات میلگرد با توجه به طول مورد نظر، نوع میلگرد و موارد دیگر تعیین میشود.
میتوان گفت که وصله جزو جدیدترین روشها برای افزایش طول میلگرد در نظر گرفته شده است. این وصلهها در انواع مدلهای پوششی، تنشی، مکانیکی، کپلر و … هستند که طبق شرایط مهندسی و محیطی و قوانین و ضوابط خاصی انتخاب آنها انجام میشود.
برای دریافت قیمت میلگرد و مشاوره رایگان، و همچنین قیمت میلگرد آجدار، قیمت میلگرد ساده با کارشناسان ما تماس بگیرید.
وصله میلگرد چیست؟
میلگرد جزو پرکاربردترین مصالح در فعالیتهای ساختمانی و پروژههای ساخت و ساز به شمار میآید که از آن برای استحکام، مقاومت در مقابل انواع فشارهای مکانیکی و تنشی، انعطافپذیری و… استفاده میکنند. میتوان گفت بدون حضور میلگرد امکان پیشبرد پروژههای ساختمانی مختلف وجود نخواهد داشت؛ اما برای آن که طول میلگرد را افزایش دهند، نیاز است که تعدادی از آنها را به هم متصل کنند. به همین منظور برای ساختمانهایی که به طول بلندتری از میلگرد نیاز است، تعدادی از میلگردها را کنار هم قرار داده و آنها را به هم متصل میکنند. این اتصال با نام وصله میلگرد شناخته میشود که یک کار بسیار تخصصی بوده و انجام آن نیاز به محاسبات خاص، ابزار، روش و تجربه بالا دارد.
از آنجایی که یک وصله استحکام میلگرد نهایی را فراهم میکند، باید کاملاً دقیق و محاسبه شده انجام پذیرد تا در مقاومت و استحکام ساختمان خللی ایجاد نشود.
اهمیت وصله میلگرد
وصله میلگرد جزو عناصر مهم ساختمانسازی به شمار میآید که اهمیت بسیار بالایی دارد. از جمله این اهمیت میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
اتصال قوی
به کمک وصله، قدرت و استحکام میلگرد افزایش پیدا میکند و میتوان تحمل بار آن را بهبود بخشید.
پایدارسازی
از دیگر موارد که جزو اهمیتهای وصله به شمار میآید، پایدارسازی سازه است. به طوری که تمام قطعات به هم پیوند داده شده و حالتی یکپارچه را فراهم میآورد.
افزایش ایمنی
بالا رفتن ایمنی به کمک وصله باعث مقاومت سازه در مقابل انواع فشارهای مکانیکی، لغزشی، زمینلرزه و غیره خواهد شد.
سهولت در نصب و تعویض
میلگردها معمولاً در طول دوازده متر ساخته میشوند؛ چراکه طولهای بیشتر از آن ضمن دشواری در پروسه تولید، حملونقل سختی نیز خواهند داشت؛ اما وصله شرایطی را فراهم آورده تا به آسانی بتوان میلگردهای زیاد را به هم متصل کرد و حالت یکپارچه برای آنها فراهم آورد. در این قسمت است که اهمیت وصله میلگرد بسیار مشهود میشود.
کاهش هزینه
به کمک وصله میتوان هزینههای جانبی برای ساخت و همچنین حمل و نقل میلگردهای طولانی را کاهش داد.
روشهای اتصالات میلگرد
در این قسمت به بررسی انواع اتصالات میلگرد میپردازیم. این اتصالات بر حسب نوع پروژه، طول و قطر میلگرد، نوع سازه و موارد دیگر تعیین میشوند. برای وصل میلگرد انواع کوپلینگ وجود دارد که هرکدام برحسب قوانین خاص و آییننامهای که توسط مهندسین تنظیم شده، قابل اجرا هستند.
وصله مکانیکی
یکی از انواع این وصلهها نمونه مکانیکی آن است که به عنوان اولین و مطمئنترین روش برای اتصال میلگردها در نظر گرفته میشود. در این روش به کمک رزوهکاری، سر میلگردها را در معرض تراش قرار داده و سپس آنها را به هم متصل میکنند. برای مواردی نظیر کم آمدن ارتفاع در ستون، استفاده از روش وصله مکانیکی بسیار گزینه مناسبی است. همچنین برای افزایش طول مقطع نیز روش مکانیکی میتواند گزینه خوبی باشد.
وصله پوششی یا اورلپ
از متداولترین متدها برای ایجاد وصله میلگرد میتوان به متد اورلپ اشاره کرد که با نام پوششی نیز مشهور است. در این روش میلگردها را بر روی یکدیگر قرار داده و به کمک مفتول آنها را محکم به هم وصل میکنند. متد پوششی خود به دو صورت تماسی و غیر تماسی انجام میشود.
در نوع تماسی مقطعها به یکدیگر وصل بوده و در تماس مستقیم با یکدیگر قرار میگیرند، اما در نوع غیر تماسی برای آن که بین میلگردها حفره ایجاد نشود، از بتنریزی استفاده میکنند.
وصله جوشی
از دیگر روشها برای انجام وصله میلگرد میتوان به نمونه جوشی آن اشاره داشت. این کار به کمک حرارت و فشار انجام میشود و کیفیت کار اتصال نیز بیشتر است. معمولاً از روش وصله جوشی برای میلگردهایی با قطر 19 میل استفاده میکنند و هر چه قطر میلگرد بیشتر شود، دمایی که برای وصله به کار میرود نیز باید افزایش پیدا کند.
وصله اتکایی
در نهایت آخرین نوع از انواع اتصالات میلگرد، نمونه اتکایی آن است که در این روش از پیچ و مهره برای اتصال استفاده میکنند. در روش اتکایی میلگردها باید تحت فشار زیاد قرار بگیرند تا هر گونه لغزش و جابجایی در آنها از بین برود.
نوع وصله میلگرد را به چه طریق انتخاب کنیم؟
راهکارهای مختلفی برای انتخاب نوع وصله میلگرد وجود دارد. یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار، قطر میلگرد است که برحسب این قطر دمای جوش یا موارد دیگر تنظیم میشود. عامل دیگر جنس میلگرد است. این که میلگرد از نوع فولاد پرکربن ساده و آجدار و موارد دیگر باشد، در انتخاب روش وصله میلگرد تأثیر دارد. همچنین نوع پروژه، محل و موقعیت جغرافیایی، استحکامی که از میلگرد انتظار میرود و موارد دیگر در انتخاب روش تأثیر مستقیم دارد.
انواع ضوابط وصله میلگرد
ضوابط تعیین شده برای انواع اتصالات میلگرد باید برحسب آییننامهای که مقرر شده انتخاب شود تا از لحاظ مهندسی و فنی، استحکام و صلاحیت کافی را داشته باشد. به عنوان مثال وصلههای مکانیکی باید با بندهای خاص خود مطابقت پیدا کنند که شامل وصله تیپ یک و وصله تیپ دو هستند.
در وصله مکانیکی تیپ یک شرایطی فراهم شده تا وصله در هر قسمت از سازه قابل استفاده باشد، اما محل جغرافیایی این وصله باید در مناطقی با احتمال زلزله پایین در نظر گرفته شود. وصله تیپ دو فشار بیشتری را تحمل کرده و برای مناطق زلزلهخیز نیز قابل استفاده است. به طور کلی برای هر روش، نوع میلگرد، منطقه جغرافیایی، نوع سازه و موارد دیگر، ضوابط خاصی وجود دارد که باید مهندسان طبق این ضوابط و دستورالعملها فعالیت کنند.
نکات مهم اتصالات میلگرد
در این بخش به بررسی انواع اتصالات میلگرد میپردازیم:
- در صورتی که میلگرد قطر زیادی داشته باشد، استفاده از وصله پوششی روش درستی نیست.
- برای قطعات کششی، وصله مناسب مکانیکی یا جوش است.
- در صورتی که منطقه مورد نظر زلزلهخیز باشد، وصله مکانیکی مناسبترین گزینه بوده که قابلیت استفاده برای قابهای خمشی را نیز دارد.
- برای استفاده از قاب خمشی در وصله، محدودیتهایی وجود دارد که باید حتماً به آنها توجه داشت.
- در انتخاب هر وصله باید به کمترین مقاومتی که میتواند در مقابل نیروها از خود نشان دهد توجه ویژه کرد.
کلام آخر
میلگردها جزو پرکاربردترین مصالح در انجام پروژههای ساخت و ساز بوده که دارای قطر و طول متفاوتی هستند. در بسیاری از پروژهها به طول بیشتری از میلگرد نیاز است، برای این منظور از انواع اتصالات میلگرد استفاده میکنند. در این روشهای اتصال میلگرد، دو یا چند عدد از آنها کنار یکدیگر قرار گرفته و با متدهای مختلفی نظیر مکانیکی، پوششی، جوشی، اتکایی و… به هم متصل میشوند.
انتخاب این روش متناسب با نوع میلگرد، قطر، ارتفاع، منطقه جغرافیایی، نوع سازه و موارد دیگر انجام میشود. برای محاسبه نوع وصله میلگرد باید بر اساس ضوابط و آییننامه عمل کرد و کار اتصال نیز با دستگاههای مخصوص انجام شود.
سوالات متداول
۱-وصله میلگرد چیست؟
برای اتصال میلگردها و دستیابی به طول بیشتری از میلگرد، از روش وصله استفاده میکنند.
۲-انواع اتصالات میلگرد به چه صورت انجام میشود؟
از جمله انواع اتصالات میلگرد میتوان به اتصال مکانیکی، جوشی، اتکایی و پوششی اشاره داشت.
۳-وصله مکانیکی چیست؟
میتوان گفت مطمئنترین نوع از وصلههای میلگرد، نمونه مکانیکی آن بوده که برای بسیاری از موارد قابل اجرا است.
۴-انواع اتصالات میلگرد به چه طریقی انتخاب میشود؟
برای انتخاب نوع وصله میلگرد، عوامل مختلفی نظیر جنس میلگرد، ضخامت، ارتفاع، نوع محیط جغرافیایی، نوع پروژه و موارد دیگر تأثیرگذار هستند.