میلگردها جزو لوازم بسیار پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی به شمار میآیند. از آنجایی که این محصول مزایایی نظیر استحکام، پایداری و مقاومت ساختمان را به همراه دارد؛ پس از تولید نیاز است که حتماً تست میلگرد بر روی آن انجام شود. در نتیجه آزمایش میلگرد در پروژههای صنعتی و ساختمانی اهمیت بسیار بالایی دارد.
با این تست و بررسی نتایج آن، مهندسین سازه میتوانند از کیفیت میلگرد مطلع شوند و استحکام پروژه ساختمانی مورد نظر خود را بر اساس آن بچینند. در همین راستا آزمونها و روشهای مختلفی برای تست میلگرد وجود دارد که در این محتوا قصد داریم انواع آزمایشهای استاندارد میلگرد را با هم بررسی کرده و دستگاههای مورد نظر برای این کار و هزینه تقریبی آن را بیان کنیم.
برای دریافت قیمت میلگرد و مشاوره رایگان، و همچنین قیمت میلگرد آجدار، قیمت میلگرد ساده با کارشناسان ما تماس بگیرید.
روشهای تست میلگرد چیست و به چه طریق انجام میشود؟
روشهای تست میلگرد بسیار متنوع هستند و بر اساس استانداردهای مختلف تفاوتهایی دارند. از جمله این روشها میتوان به تست کشش میلگرد اشاره داشت که بر اساس استاندارد ASTM است. روشهای دیگر تست خمش، تست سختی، تست ضربه و موارد این چنینی است که تمامی این روشها را با هم بررسی میکنیم.
شیوههای مختلف تست میلگرد
تست کشش
این تست بر اساس استاندارد ASTM طراحی شده و کشورهای مختلفی نظیر کشورمان آن را به عنوان تستی استاندارد و مورد اطمینان برای استحکام و مقاومت میلگرد تعریف کردهاند. از آنجایی که استفاده از میلگرد برای بهبود مقاومت کششی یک سازه بسیار حائز اهمیت است، این تست بیشتر برای بررسی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی یا شیمیایی میلگرد انجام میشود.
به طور کلی الزاماتی که برای آزمایش مکانیکی یک میلگرد نیاز است، به چهار دسته کششی، فشرده سازی، خستگی و خموشی تقسیمبندی میشود که برای بررسی، هر یک از چهار مورد را باید به طور دقیق مورد سنجش قرار داد. برای این منظور دستگاههای مختلفی طراحی و وارد بازار شدهاند که پیچیدگی خاص خود را دارند.
تست خمش
یکی از موارد بسیار مهم در خواص میلگرد، خمش و انعطافپذیری آن است. به همین منظور پس از تولید و ساخت آن استانداردهایی برای بررسی خمش انجام میدهند که این استاندارد به منظور سنجش مقاومت در برابر شکستگی، شکلپذیری و استحکام است. روش انجام این آزمایش بدین صورت است که میلگرد را حدود 90 درجه خم میکنند، سپس آن را به مدت 30 دقیقه تا دمای حدود 100 درجه سانتیگراد گرما میدهند. پس از آن زمان میدهند تا به دمای محیط برسد. پس از پایان این پروسه اگر میلگرد دچار ترک یا شکستگی شده باشد نشان میدهد که از خمش خوبی برخوردار نیست؛ اما اگر هیچ گونه ترک و شکستگی در آن دیده نشود نشان دهنده تأیید تست خمش آن برای ساختمان سازی است.
تست سختی برینل
برینل در لغت به معنای فرورفتگی دائمی بر روی هر سطح سخت است. معمولاً این آزمایش برای بررسی استاندارد سختی فولاد به کار میرود و بدین صورت است که یک توپ سنگین و بزرگ را با سرعتی که نیروی آن از پیش تعیین شده بر روی فولاد قرار داده و به آن فشار وارد میکنند. سپس مقاومت فولاد را تست میکنند.
تست ضربه
از دیگر تستها برای بررسی و آزمایش میلگرد میتوان به تست ضربه اشاره داشت که در آن میزان انرژی که یک ماده در طول ترک مصرف میکند را تعیین میکنند. با توجه به این تست میتوان بررسی کرد که آیا میلگرد خاصیت چکش خواری دارد یا نه. از این تست برای تعیین میزان مقاومت و دوام میلگرد استفاده میکنند و برای سازههای بتنی بسیار حائز اهمیت است.
تست تنش
این تست اطلاعات دقیقی در زمینه استحکام و مقاومت کششی و الکتریسیته میلگرد به مهندسین میدهد. هدف اصلی از انجام این تست این است که یک میلگرد در مقابل اعمال نیرو چه رفتاری از خود نشان میدهد. از جمله مزایای تست فوق میتوان به پیشبینی عملکرد میلگرد و همچنین تعیین مشخصات لازم برای اجرای قرارداد اشاره داشت.
روش کار نیز بدین صورت است که یک نمونه از میلگرد فولادی را انتخاب میکنند و آن را تحت نیرویی که از قبل کنترل شده قرار میدهند. این نیرو به آرامی زیاد میشود تا جایی که فلز شکل خود را تغییر دهد یا بشکند.
انواع آزمایشهای استاندارد میلگرد
همانطور که در قسمت پیشین نیز اشاره داشتیم شیوههای مختلفی برای تست میلگرد وجود دارد. به طور کلی آزمایشهای استاندارد میلگرد شامل شش آزمایش خمش، خمش مجدد، خستگی، کشش، تعیین ترکیب شیمیایی و سنجش ابعاد و وزن هستند.
در آزمایش شماره یک که جزو آزمایشهای الزامی به شمار میآید، میزان خمشدگی میلگرد را بر اساس استانداردها تعیین میکنند. در خمش مجدد فرسودگی میلگرد مورد بررسی قرار میگیرد. در آزمون خستگی، میلگرد را تحت فشار و کشش قرار داده و آن را از منظر ارتعاش یا چرخش مورد سنجش قرار میدهند. در آزمون کشش نیز مقاومت کششی میلگرد به کمک دستگاههای مکانیکی و هیدرولیکی سنجیده میشود. در آزمون ترکیب شیمیایی به بررسی آلیاژهایی که در تولید و ساخت آن میلگرد استفاده شده میپردازند و در نهایت در آزمون سنجش ابعاد، درصد انحراف وزن میلگرد به ابعاد آن مورد بررسی قرار میگیرد.
علت انجام همزمان تست میلگرد و بتن در چیست؟
از آنجایی که برای ساخت یک سازه به اتصال و چسبندگی بین میلگرد و بتن نیاز است، باید تست این دو به طور همزمان انجام شود. در این صورت است که مهندس پروژه میتواند عوامل محیطی و مواردی که در آن پروژه مورد نیاز است را بر اساس پاسخ همین تستها بررسی و برنامهریزی کند. به همین منظور انجام همزمان این دو تست بسیار پراهمیت است.
آشنایی با استانداردهای تست میلگرد
آزمایشهای تست میلگرد باید بر اساس استانداردهای خاصی که تحت سازمانهای ذیربط بیان شده انجام شود. از جمله این آزمایشهای استاندارد میتوان به آزمایش کشش، کشش بعد از خم کردن، باز کردن و خم کردن، پیوستگی میلگرد با بتن، وصلههای جوش شده میلگرد، تعیین ترکیب شیمیایی، خستگی میلگرد و موارد این چنینی اشاره داشت. به عنوان مثال آزمون کشش باید طبق استاندارد ملی و طبق شماره 8103-1 انجام شود.
دستگاه تست کشش میلگرد به چه صورت عمل میکند؟
یکی از دستگاههای بسیار پرکاربرد برای آزمایش میلگرد، دستگاه تست کشش میلگرد است. نحوه عملکرد این دستگاه بدین صورت است که پس از رعایت نکات ایمنی، دستگاه روشن شده و عوامل مناسب برای انجام تست بر روی آن قرار میگیرند. این دستگاه قابلیت تعویض فکهای مختلف را دارد و متناسب با نوع سنجش، تعیین و تنظیم میشود.
سپس میلگرد مورد نظر برای آزمایش بر روی دستگاه قرار میگیرد. ابتدا این قطعه در فک پایین قرار میگیرد و در ادامه فک بالا به سمت پایین حرکت داده میشود تا جایی که قسمت بالای میلگرد نیز درگیر شود. سپس تست میلگرد انجام میشود و از طریق نرم افزار، میزان نیرو و جابجایی آن قابل کنترل است. این تست تا جایی ادامه پیدا میکند که میلگرد از هم گسسته شود.
دستگاههای مختلفی برای انجام تست کشش میلگرد وجود دارد که اکثر آنها به صورت الکترونیکی و به کمک نرم افزارها قابل کنترل هستند. از جمله رایجترین این دستگاهها در داخل کشور میتوان به دستگاه کشش یونیورسال اشاره داشت.
هزینه تست میلگرد چقدر است؟
به طورکلی هزینه این تست بر اساس مصوبه سازمان برنامه و بودجه تعیین میشود، اما هزینه کلی آن در برگیرنده هزینه آزمایشاتی که در متن نام بردیم بوده که هر کدام از آنها قیمت مخصوص به خود را دارد.
جمع بندی
میلگردها جزو مصالح ساختمانی بسیار مهم در ساخت و تولید انواع سازهها به شمار میآیند که در اتصال با بتن، استحکام بسیار خوبی فراهم میکنند؛ اما این میلگرد باید بر اساس استانداردها مورد تست و بررسی قرار گیرد تا میزان مقاومت و تحمل آن در مقابل تنش به طور دقیق بیان شود. به همین منظور آزمایشهای مختلفی بر روی میلگرد انجام میشود که شامل انواع تست کشش و خمش، ترکیب شیمیایی و موارد این چنینی است. تمامی تستها مشخص میکند که یک میلگرد تا چه میزان نیرو را بدون از هم گسستگی و آسیب و کشیدگی میتواند تحمل کند و بر اساس پاسخ این تستها این نوع سازه و روشی که در آن پروژه به کار میرود تعیین میشود.
سوالات متداول
۱ـ اهمیت تست میلگرد در چیست؟
میلگرد جزو مصالح بسیار مهم در ساخت سازهها است که با انجام تست و آزمایشهای لازم بر روی آن میتوان مقاومت در مقابل کشش و خمش و غیره را برای آن بیان کرد.
۲ـ انواع آزمایشهای تست میلگرد کدامند؟
روشها و آزمایشهای مختلفی برای تست میلگرد وجود دارد که شامل آزمایش تعیین ترکیب درصد، جوش پذیری، خمش، خستگی و موارد دیگر است.
۳ـ هزینه تست میلگرد به چه صورت است؟
هزینه انجام آزمایش استاندارد و تستهای میلگرد مربوط به انجام شش آزمایش بر روی آن بوده و بر اساس سازمان بینالمللی، تعرفه آن تعیین میشود.