فرایند تولید و ساخت میلگرد

تولید میلگرد
فهرست محتوا

میلگردها مصالحی فولادی هستند که در بیشتر سازه‌های بتنی یا بناها و ساختمان‌ها یافت می‌شوند. هدف اصلی استفاده از میلگردها افزایش مقاومت سازه در برابر عوامل طبیعی مانند زلزله یا فرسایش است. با کمک میلگردهایی که از فولاد و آهن ساخته می‌شوند، سازه‌های بتنی انعطاف و کشش بیشتری خواهند داشت و با هر عامل خارجی آسیب نمی‌بینند. فرایند تولید میلگرد از عوامل مؤثر روی مقاومت و کیفیت این مصالح ساختمانی است.

در بیشتر کشورهای جهان که توانایی ساختن میلگردهای ساختمانی را دارند، روشی متناسب با اقلیم آن کشور انتخاب می‌شود و میلگردها براین‌اساس تولید می‌شوند که توانایی مقاومت در شرایط طبیعی کشور تولیدکننده را داشته باشند. ایران کشوری با اقلیم‌های گوناگون است و آب‌وهوای چهارفصل دارد که نیاز به تنوع میلگردها را افزایش می‌دهد.

زلزله‌خیز بودن ایران به سازه‌هایی مقاوم و باکیفیت نیاز دارد و باتوجه‌به اینکه میلگرد یکی از مهم‌ترین مصالح تأثیرگذار روی مقاومت سازه محسوب می‌شود، استانداردهای سخت‌گیرانه‌ای در این زمینه وجود دارند. در ادامه با ما همراه باشید تا در این مقاله از مهر استیل به روش تولید و ساخت میلگرد در ایران بپردازیم و قیمت میلگرد را بررسی کنیم.

آشنایی با خط تولید میلگرد

فرایند تولید و ساخت میلگرد

فرایند ساختن میلگرد تعیین‌کننده کیفیت و مقاومت این مصالح ساختمانی خواهد بود و اهمیت زیادی دارد. در قدم اول و پیش از شروع فرایند ساختن انواع میلگردهای ساختمانی باید شمش‌های فولادی مرغوب و باکیفیت تولید شوند. این شمش‌ها با نام بیلت شناخته می‌شوند و پایه اصلی تولید انواع مصالح ساختمانی مانند میلگرد، تیرآهن، نبشی و دیگر موارد مشابه هستند.

شمش‌هایی که برای تولید میلگرد مورداستفاده قرار می‌گیرند، بر پایه فولاد هستند و با دو روش ریخته‌گری مداوم یا قالب‌گیری تولید می‌شوند. در اولین مرحله از تولید شمش در کارخانه‌های ذوب آهن، فولاد در کوره‌های بلند ذوب می‌شود. برای ذوب فولاد خالص به دمای تقریبی 1370 درجه سانتی‌گراد نیاز است و اگر فولاد ناخالصی دارد، دمای ذوب از 1453 درجه سانتی‌گراد تا 1890 درجه سانتی‌گراد بالا می‌رود.

فرایند تولید و ساخت میلگرد

ساخت شمش‌های فولادی به روش قالب‌گیری

برای تولید شمش‌های فولادی با روش قالب‌گیری، فولاد مذاب به‌وسیله پاتیل‌هایی در ابعاد مختلف بارگیری می‌شود و درون قالب‌هایی با اندازه‌های مختلف ریخته می‌شود. قالب‌ها در محفظه‌های مخصوصی قرار می‌گیرند تا زمانی‌که فولاد سرد شده و ظاهر قالب را به خود بگیرد. بعدازآن شمش‌های فولادی از قالب‌ها خارج می‌شوند و آماده استفاده در صنایع گوناگون هستند.

روش ریخته‌گری مداوم برای تولید شمش‌های فولادی

کارخانه‌هایی که قصد تولید شمش‌های فولادی به روش ریخته‌گری را داشته باشند، به فضای بیشتر و تجهیزات کامل‌تری نیاز دارند. ظرفیت تولید شمش‌های فولادی با روش ریخته‌گری بیشتر از روش قالب‌گیری است و این فرآیند سرعت بالاتری دارد.

در این روش فولاد مذاب در محفظه‌هایی که با نام تقسیم‌کننده شناخته می‌شوند، ریخته می‌شود. این محفظه‌ها بر اساس ظرفیت تولید دارای دو یا چند مسیر خروجی هستند که جریانی یکنواخت با سرعت پایین برای فولاد ایجاد می‌کنند. زیر سوراخ‌های خروجی، محفظه‌های منجمدکننده قرار دارند که دمای آن‌ها بر اساس دمای انجماد فولاد تعیین می‌شود.

فولاد مذاب از محفظه‌های تقسیم‌کننده‌ای که بالاتر از سطح زمین قرار دارند، وارد محفظه‌های منجمدکننده می‌شود و به حالت جامد در می‌آید. بعدازآن شمش‌ها در ابعاد موردنیاز برش می‌خورند و برای تولید میلگرد یا دیگر مصالح فولادی به کارخانه‌های تولیدکننده ارسال می‌شوند.

روش ریخته‌گری مداوم برای تولید شمش‌های فولادی

اهمیت تولید میلگرد

بتن یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که برای ساخت انواع سازه مورداستفاده قرار می‌گیرد. بااینکه بتن دوام بالایی دارد و در مقابل آتش‌سوزی مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد؛ ولی در برابر فشار یا ضربه استحکام کافی را ندارد و دچار فروپاشی می‌شود. میلگرد برای ایجاد خاصیت کشسانی در بتن تولید می‌شود و مقاومت کششی سازه‌های بتنی را افزایش می‌دهد. فرایند تولید میلگرد تعیین می‌کند که این ماده ساختمانی چه میزان دوام و مقاومت دارد.

استفاده از میلگرد مقاومت سازه‌های بتنی در برابر ترک‌خوردگی و شکست را افزایش می‌دهند و به حفظ یکپارچگی و پایداری سازه‌های بتنی کمک می‌کنند. میلگردها نقش توزیع‌کننده‌های بار را برعهده دارند و به سازه کمک می‌کنند که تحمل نیروهای خمشی و برشی را داشته باشد. هرچه کیفیت ساخت میلگرد بالاتر باشد، قابلیت خمش آن افزایش می‌یابد و به استحکام بیشتر سازه منجر می‌شود.

ویژگی‌های میلگرد که آن را به یکی از بهترین مصالح ساختمانی تبدیل می‌کند

دلیل انتخاب فولاد برای ساختن انواع میلگرد، سازگاری این ماده فلزی با بتن است. فولاد تقویت‌کننده‌ای است که برای اتصال به بتن نیازمند قالب نیست و در بتن شناور نمی‌شود. فولاد پس از تبدیل شدن به میلگرد قابلیت خم شدن دارد و این ویژگی به ساخت آسان‌تر سازه‌ها کمک می‌کند. میلگرد از پیش و در کارخانه ساخته و در محل ساخت سازه به بخش‌های بتنی اضافه می‌شود؛ به همین دلیل هیچ مرحله‌ای را به ساختمان‌سازی اضافه نمی‌کند و زمان تحویل پروژه را به تأخیر نمی‌اندازد.

فولاد استحکام بالایی دارد و حتی بعد از تبدیل شدن به میلگرد نیز مقاومت خود را حفظ می‌کند. از دیگر مزیت‌های فولاد برای ساختن میلگرد، در دسترس بودن این فلز و فراوانی آن است. میلگردهای فولادی هزینه زیادی ندارند و بودجه موردنیاز برای ساخت سازه را افزایش نمی‌دهند. میلگرد‌های فولادی قابل بازیافت هستند و بعد از پایان عمر ساختمان و تخریب آن، ذوب می‌شوند و مجدد برای ساخت مصالح فولادی مورداستفاده قرار می‌گیرند.

ویژگی‌های میلگرد که آن را به یکی از بهترین مصالح ساختمانی تبدیل می‌کند

مراحل ساخت میلگرد

تولید انواع میلگرد‌های فولادی مراحل ثابتی ندارد و تعداد یا نوع مرحله‌های لازم برای ساخت انواع میلگرد به استاندارهای کشور تولیدکننده، کارخانه‌ای که میلگرد را تولید می‌کند، تجهیزات کارخانه و روش ساخت میلگرد بستگی دارد. برخی کارخانه‌ها از مرحله ابتدایی تولید شمش‌های فولادی، تولید کردن انواع میلگرد را آغاز می‌کنند؛ درحالی‌که برخی دیگر از شمش‌های تولیدشده توسط دیگر کارخانه‌ها برای ساختن انواع میلگرد بهره می‌برند. درمجموع چرخه تولید میلگرد به کارخانه وابسته خواهد بود و توسط متخصصان تعیین می‌شود. درنهایت این مراحل می‌توانند روی قیمت میلگرد آجدار یا ساده اثر بگذارند.

روش‌های ساخت میلگرد در کارخانه

برای تولید انواع میلگرد 4 روش نورد گرم، نورد سرد، ترمکس و میکرو آلیاژ وجود دارد. میلگردهایی که در هر روش تولید می‌شوند، ویژگی‌های اختصاصی دارند که روی کاربرد میلگرد اثر می‌گذارد. بااینکه روش نورد قدمت بیشتری برای تولید و ساخت انواع میلگرد دارد و از رایج‌ترین روش‌ها محسوب می‌شود؛ ولی روش جدیدتری مانند میکرو آلیاژ به‌دلیل استفاده از تکنولوژی‌های روز، محبوبیت بیشتری دارد و تمایل کارخانه‌ها به استفاده از این روش رو به افزایش است.

روش‌های ساخت میلگرد در کارخانه

تولید میلگرد به روش نورد گرم

در روش نورد گرم، شمش‌های فولادی در کوره‌ها ذوب می‌شوند و سپس بین غلتک‌های 4 یا 8 وجهی قرار می‌گیرند. طی سه مرحله تکرار این چرخه تولید میلگرد، قطر شمش فولادی رفته‌رفته کمتر می‌شود و طول آن افزایش پیدا می‌کند. زمانی‌که میلگرد به قطر و طول موردنظر رسید، وارد مرحله آج زنی می‌شود. در آخر با کمک آب، میلگردها حرارت خود را از دست می‌دهند و به دمای محیط می‌رسند.

ساخت میلگرد به روش نورد سرد

روش نورد سرد تفاوت زیادی با روش نورد گرم ندارد و بیشتر مراحل این دو روش مشترک هستند. در نورد سرد، فرآیند غلتک کاری در دمای اتاق انجام می‌شود و طولانی‌تر خواهد بود. بعد از غلتک کاری، میلگردها به قطر و ضخامت موردنیاز می‌رسند. از تفاوت‌های بارز میلگردهای تولیدشده در روش نورد سرد، ساختار کریستالی فولاد بعد از غلتک کاری است که به افزایش مقاومت میلگرد منجر می‌شود.

ساخت میلگرد به روش ترمکس

ترمکس روش دیگری است که بر پایه روش نورد گرم ایجاد شده و تنها در مراحل پایانی تفاوت‌هایی در این دو روش مشاهده می‌شود. در روش ترمکس فولاد بعد از ذوب شدن و قرار گرفتن در غلتک‌ها، وارد مرحله سردسازی می‌شود و با کمک آب یا روغن دمای خود را از دست می‌دهند. این روش هزینه کمتری دارد ولی مقاومت میلگردهای حاصل از روش ترمکس پایین‌تر از دیگر روش‌ها خواهد بود.

ساخت میلگرد به روش میکرو آلیاژی

روش میکرو آلیاژ جدیدترین و محبوب‌ترین روش برای تولید و ساخت انواع میلگرد محسوب می‌شود. در این روش فولاد با دیگر آلیاژها مانند تیتانیوم، وانادیوم و نیوبیوم ترکیب می‌شود. میلگردهای تولیدشده به روش میکرو آلیاژ مقاومتی بالاتر از دیگر میلگردها دارند. سایر مراحل ساختن انواع میلگرد با روش میکرو آلیاژ، مشابه روش نورد گرم است.

همچنین مطالعه کنید!  روش‌های تشخیص میلگرد تقلبی و اصل

اقدامات بعد از تولید میلگرد

بعد از اتمام فرایند تولید میلگرد این مصالح ارزشمند آماده ورود به بازار هستند. در شرایطی که میلگردها بر اساس نیاز صنعتی خاص سفارشی‌سازی می‌شوند، میلگرد پس از تولید شدن به محل ساخت سازه منتقل می‌شود. فولاد فلزی ضدزنگ و مقاوم است که شرایط سختی برای نگه‌داری آن وجود ندارد. درصورتی‌که نیازی به استفاده از میلگردهای تولیدشده نباشد، این مصالح انبار می‌شوند و تا زمان نیاز در انبار می‌مانند.

اقدامات بعد از تولید میلگرد

استانداردهای تولید میلگرد در ایران و جهان

در جهان استانداردی بین‌المللی با نام ایزو (ISO) وجود دارد که تمام کشورهای تولیدکننده و صادرکننده انواع میلگرد ملزم به رعایت آن هستند. کشورهایی که درزمینه تولید میلگرد پیشرو و پیشتاز به‌شمار می‌روند، استاندارهای مخصوص خود را دارند. ژاپن اولین کشور پیشرو در عرصه تولید انواع میلگرد است که استاندارد آن با نام JIS شناخته می‌شود.

کشور آلمان دومین کشوری است که درزمینه ساخت میلگرد فعالیت دارد و استاندارد DIN را برای تولید کردن میلگردهای فولادی به کار می‌گیرد. آمریکا سومین جایگاه را در میان عرضه‌کنندگان بین‌المللی میلگرد دارد و استانداردهای انجمن تست مواد ASTM و ANSI را برای تولید انواع میلگرد در نظر دارد. روسیه و بریتانیا به ترتیب چهارمین و پنجمین جایگاه را در میان عرضه‌کنندگان جهانی میلگرد دارند و استانداردهای این کشورها به ترتیب با کلمات اختصاری GOST و BSI نشان داده می‌شود.

در ایران بیشتر کارخانه‌های تولید میلگرد از استاندارد روسی استفاده می‌کنند و علامت اختصاری GOST روی میلگردها درج می‌شود. در آیین‌نامه بتن ایران (آبا)، استاندارد ملی 3132 برای میلگردهای آجدار و میلگردهای فولادی گرم نوردیده در نظر گرفته شده است که با حروف 3132 ISIRI مشخص می‌شود. در حال حاضر تعداد کارخانه‌های تولیدکننده میلگردهای فولادی که از استاندارد ملی پیروی می‌کنند، رو به افزایش است.

استانداردهای تولید میلگرد در ایران و جهان

میلگرد چگونه قیمت‌گذاری می‌شود؟

روش‌های مختلفی برای قیمت‌گذاری میلگردهای فولادی وجود دارد. کیفیت ساخت میلگرد و میزان خلوص فولاد به‌کاررفته برای ساخت آن یکی از عوامل اثرگذار روی قیمت خریدوفروش میلگرد است. نوع میلگرد از دیگر عواملی است که روی تعیین قیمت اثر می‌گذارد. به‌صورت عمده قیمت میلگرد ساده و آجدار کمتر است و دلیل این تفاوت قیمت، کمتر بودن مسیر تولید میلگرد ساده به نسبت میلگرد‌های آج‌دار است.

کارخانه تولیدکننده میلگرد نیز می‌تواند روی قیمت این مصالح ساختمانی در بازار اثر بگذارد. کارخانه‌های شناخته‌شده از بهترین تجهیزات استفاده می‌کنند و متخصصانی حرفه‌ای و باسابقه دارند. این موارد سبب تولید محصولاتی با کیفیت بالا می‌شود که به‌طورمعمول قیمت بالاتری دارند. البته کارخانه‌هایی هستند که در کنار داشتن بهترین تجهیزات و متخصص‌ترین نیروها، مشتریان خود را ارزشمندتر از کسب سود زیاد می‌دانند. این کارخانه‌ها محصولات باکیفیت را با قیمتی مناسب به بازار عرضه می‌کنند.

از دیگر مواردی که روی قیمت میلگرد اثر دارد، متراژ میلگرد است. هر چه طول میلگردهای فولادی بیشتر باشد، قیمت آن‌ها بالاتر است. ضخامت و قطر میلگرد نیز برای تعیین قیمت موردتوجه قرار می‌گیرند و در آخر کیفیت فولاد است که می‌تواند روی قیمت‌گذاری اثر داشته باشد. فولاد از فلزهای ارزشمندی است که قابلیت سرمایه‌گذاری دارد و بخش مهمی از بازار بورس ایران به‌شمار می‌رود. نوسانات ارز، تغییرات بازار بورس و قیمت فولاد خام یا شمش‌های فولادی می‌توانند قیمت خرید میلگرد را تغییر دهند.

استعلام قیمت میلگردهای فولادی و باکیفیت

باتوجه‌به موارد مطرح‌شده نمی‌توان نرخ ثابتی برای خریدوفروش میلگرد‌های فولادی تعیین کرد. اگر قصد خرید این مصالح ساختمانی را دارید، باید با فروشنده‌های معتبر تماس بگیرید و قیمت میلگردهای موردنظرتان را جویا شوید. توجه داشته باشید که اگر میلگردها را از تولیدکننده و به‌صورت مستقیم خریداری کنید، میلگرد را به قیمت عرضه خریداری می‌کنید و در هزینه‌ها ساخت صرفه‌جویی خواهید کرد.

شرکت فولاد مهر سهند بیش از 10 سال سابقه درزمینه تولید انواع لوله پروفیل‌های فولادی دارد و یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان محصولات فولادی در کشور محسوب می‌شود. شما با استفاده از شماره‌های تماس درج‌شده روی سایت مهر استیل می‌توانید با کارشناسان ما در شرکت فولاد مهر سهند تماس بگیرید یا با پر کردن فرم درخواست مشاوره، از خدمات مشاوره ما بهره‌مند شوید و بخشی از خدمات مشاوره شامل اعلام قیمت دقیق میلگردهای فولادی موردنیاز شما هستند.

تکنولوژی‌های پیشرفته در تولید میلگرد که باعث بهبود عملکرد و کاهش هزینه می‌شود

فناوری‌های پیشرفته در تمام بخش‌های صنعتی مورداستفاده قرار می‌گیرند و به بهبود کیفیت تولید کمک می‌کنند. فرایند تولید میلگرد یکی از مهم‌ترین بخش‌های صنعتی است که با بهره‌گیری از به‌روزترین تکنولوژی و بهترین تجهیزات رونق پیدا کرده است. فناوری‌های مورداستفاده در بخش تولید به ساخت انواع میلگردهای پایدار منجر شده‌اند که کیفیت بالایی دارند.

سیستم‌های اتوماسیون ساخت میلگرد که در کارخانه‌های مجهز مورداستفاده قرار می‌گیرند، توسط کامپیوترها کنترل می‌شوند. سیستم کنترل خودکار خطاهای تولید را کاهش و دقت در ساختن و تولید کردن میلگردهای مقاوم را افزایش می‌دهد. خودکارسازی مراحل تولید محدودیت استفاده از مواد اولیه باکیفیت را از بین می‌برد و آلیاژهای باکیفیت و مقاوم فولادی وارد چرخه تولید می‌شوند.

سیستم تولید خودکار میلگرد به نیروی انسانی کمتری نیاز دارد که باعث افزایش سرعت تولید و کاهش هزینه‌های می‌شود. پایین بودن هزینه‌های تولید و افزایش نرخ بهره‌برداری باعث ایجاد رقابت در بازار عرضه میلگردهای فولادی می‌شود و قیمت میلگرد آجدار یا ساده را کاهش می‌دهد. درمجموع می‌توان گفت با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته برای تولید میلگرد، کیفیت بالا با قیمت پایین عرضه می‌شود که بیشترین نفع آن برای خریداران خواهد بود.

تکنولوژی‌های پیشرفته در تولید میلگرد که باعث بهبود عملکرد و کاهش هزینه می‌شود

کلام پایانی

کشورهای تولیدکننده میلگرد دو عامل را برای تولید این مصالح ساختمانی در نظر می‌گیرند. عامل اول نیاز بازار جهانی است که به کشورهای صادرکننده میلگرد مربوط می‌شود. کشورهایی که میلگردها را با هدف ارائه به بازار جهانی تولید می‌کنند، بر اساس کشور مقصد یا نیازهای روز بازار این مصالح ساختمانی را تولید خواهند کرد. کارخانه‌های تولید میلگرد که با هدف ارائه محصول به بازار داخلی و بی‌نیاز کردن کشورشان از محصولات خارجی در این زمینه فعالیت دارند، میلگرد را بر اساس اقلیم کشور و نیازهای آب‌وهوایی تولید می‌کنند.

ایران به‌عنوان کشوری چهارفصل شناخته می‌شود که اقلیم و آب‌وهوای آن در هر منطقه متفاوت است و نیازهای ساختمانی متنوعی را ایجاد می‌کند. عبور گسل‌ها و وجود آتش‌فشان‌های فعال و نیمه فعال ایران را در لیست کشورهای زلزله‌خیز قرار می‌دهد. تمامی این موارد سبب می‌شوند که انتخاب فرایند ساخت و تولید میلگرد اهمیت زیادی داشته باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و خرید انواع میلگردهای باکیفیت از راه‌های ارتباطی موجود روی سایت مهر استیل برای تماس با کارشناسان ما استفاده کنید.

 

سؤالات متداول

  1. چند روش برای تولید انواع میلگردهای ساختمانی وجود دارد؟

درمجموع 4 روش برای تولید و ساخت انواع میلگردهای ساختمانی وجود دارد که با نام‌های نورد گرم، نورد سرد، روش میکرو آلیاژ و روش ترمکس شناخته می‌شوند.

 

  1. آیا میلگردها بر اساس روش ساخت تفاوتی با یکدیگر دارند؟

میلگردهای ساختمانی باتوجه‌به نحوه ساخت دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند. برخی میلگردها مقاومت بالاتری دارند و بعضی دیگر کشش بیشتری را در سازه ایجاد می‌کنند.‌

 

  1. میلگرد در ایران تولید می‌شود؟

ایران یکی از کشورهای تولیدکننده و صادرکننده میلگرد است و محصولاتی باکیفیت را بر اساس استانداردهای جهانی تولید می‌کند. در ایران از روش‌های میکرو آلیاژ یا ترمکس برای تولید میلگرد استفاده می‌شود تا میلگردهایی مقاومت کششی بالا وارد بازار شوند.

 

  1. اهمیت میلگرد چیست؟

سازه‌های بتنی مقاومت کمی در برابر نیروهای کششی یا برشی دارند و به‌راحتی دچار شکت یا ترک‌خوردگی می‌شوند. میلگردهای فولادی مقاومت کششی سازه‌های بتنی را افزایش می‌دهند و به بالا رفتن دوام یا استحکام سازه کمک می‌کنند.

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *