نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل چگونه است؟
- اردیبهشت 7, 1402
- 10:00 ق.ظ
- بدون دیدگاه
آیا میدانید بهترین راهکار در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل چیست؟ با ویژگیهای نمونه اصلی تیرآهن آشنایی دارید؟ تیرآهن یکی از پرکاربردترین و مهمترین تجهیزات و مصالح در صنعت ساخت و ساز است که اگر از کیفیت مرغوبی برخوردار نباشد میتواند در حین استفاده سبب کاهش کیفیت و مقاومت سازه شده و افزون بر این، در هنگام مقابله با حوادث طبیعی و غیر طبیعی موجب خسارات شدید نیز شود. به همین خاطر توصیه میشود خریداران پیش از انتخاب، خرید و بهرهگیری از تیرآهن در سازههای مختلف حتماً نسبت به کیفیت بالا و اصل بودن تیرآهن اطمینان حاصل کنند.
در راهنمای تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل چندین تکنیک سریع و مطمئن وجود داشته که با شناخت آنها میتوان به راحتی از اصالت کالا مطمئن شد. امروزه تولیدکنندگان زیادی در حوزه طراحی و تولید محصولات فولادی فعالیت میکنند و همواره در تلاش هستند محصولاتی با کیفیت بالا به بازار آهن ارائه دهند؛ با این حال بهتر است به منظور جلوگیری از بروز اتفاقات ناگوار و عواقب خطرناک با تکنیکهای تشخیص تیرآهن اصل از تقلبی آشنا شوید.
برای دریافت قیمت تیر آهن و مشاوره رایگان، و همچنین قیمت هاش، قیمت ریل با کارشناسان ما تماس بگیرید.
تیرآهن تقلبی و اصل، معیوب و سالم را چگونه تشخیص دهیم؟
زمانی استفاده از محصولات فولادی ضروری است که پیش از خرید اطلاعات کافی در مورد تیرآهن تقلبی کسب کنید تا بتوانید خریدی هوشمندانه و مطمئن را تجربه کنید. خصوصیات، شکل ظاهری و همچنین استانداردهای تولید تیرآهنها با یکدیگر متفاوت بوده و تنوع این محصولات هم بسیار بالا است. به همین خاطر تشخیص تیرآهن فیک از نسخه اصلی امری ضروری است و روشهای مختلفی برای تشخیص آن وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
بررسی مشخصات ظاهری تیرآهن
اولین روش تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل بررسی کامل مشخصات ظاهری آن است. تیرآهنهای تولید شده توسط شرکتهای مختلف دارای اشکال و مشخصات هندسی گوناگونی هستند که با بررسی هر یک از آنها میتوان نوع تیرآهن را به راحتی تشخیص داد. در حالت کلی، تیرآهنها به دو شکل I و H با بهرهگیری از آلیاژها تولید شده و هر کارخانه تولیدی روند منحصربهفردی برای ساخت این محصولات در نظر میگیرد. لازم به ذکر است که این نوع از مقاطع فولادی را میتوان در ابعاد و سایزهای متفاوتی نیز خریداری کرد. هر یک از سایزها دارای مشخصات فیزیکی منحصربهفرد خود هستند؛ به همین خاطر لازم است بدانید که تیرآهنها در سایزهای ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۲، ۲۴، ۲۷ و ۳۰ در بازار موجود هستند.
وزن تیرآهن
یکی دیگر از کاربردیترین تکنیکها در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل بررسی وزن تیرآهن و تطبیق آن با جدول وزن تیرآهن است. توجه داشته باشید که وزن این تجهیزات به حجم و چگالی وزن فولاد وابسته بوده و حجم نیز بسته به ابعاد تیرآهن، تعیین کننده میزان فضایی است که تیرآهن در سازه اشغال خواهد کرد. به منظور تشخیص تیرآهن تقلبی میبایست وزن تیرآهن دریافتی را با جدول استاندارد وزنی که تولیدکننده در اختیار شما قرار میدهد، تطبیق دهید. برای تعیین حجم تیرآهن میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید:
وزن تیرآهن (از جدول اشتال) * طول مقطع (برحسب متر)= حجم تیرآهن
نحوه بستهبندی تیرآهن
روش بعدی برای تشخیص اینکه تیرآهن خریداری شده اصل بوده یا خیر، توجه به نحوه بستهبندی آن است. همانطور که گفته شد، تیرآهن یکی از مهمترین مقاطع فولادی در ساختمانسازی بوده و درصد زیادی از کیفیت سازه وابسته به کیفیت این مقطع فولادی است. از تیرآهنها به علت استحکام بالایی که دارند در سازههایی که بزرگ و مرتفع هستند (به ویژه ساختمانهای تجاری و مسکونی) بهرهگیری میشود.
افزون بر این، تیرآهنها در پروژههای ساخت ریل قطار برقی و آسانسورها نیز به کار گرفته میشوند. استفاده گسترده از این تجهیزات با تناژ بالا در پروژههای ساختمانی مختلف از جمله اصلیترین دلایل اهمیت اورجینال بودن آنها به حساب میآید. همچنین، قیمت تیرآهنها نیز تأثیر زیادی در هزینه نهایی پروژههای ساخت و ساز دارد.
در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل میتوانید بستهبندی آنها را نیز مورد بررسی قرار دهید. توجه داشته باشید که تیرآهنها در اکثر مواقع در حجم بالا خریداری شده و بستهبندی آنها نیز بر همین اساس صورت میگیرد. هنگام خرید مقاطع فولادی نظیر میلگرد، نبشی و همچنین تیرآهنها بستهبندی مشخصی برای آنها در نظر گرفته میشود.
در حالت کلی، در صنعت آهن آلات اصطلاحات مختلفی مورد استفاده قرار گرفته که یکی از متداولترین آنها «بندیل» بوده که موقع بستهبندی تیرآهنها به کار میرود. بستههای تیرآهن همیشه در وزن ۵ تن بوده و گاهی اوقات با توجه به روند تولیدی در اندازههای ۲ الی ۵ تن نیز در معرض فروش قرار داده میشوند.
پلاک تیرآهن
از دیگر روشها در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل، تطابق مشخصات تیرآهن با پلاک نصب شده بر روی آن است. پلاک بندیل یا پلاک شناسایی بر روی بدنه تیرآهن چسبانده شده و یا به آن پانچ میشود. روی پلاک مشخصات تیرآهنهایی که اصل هستند میبایست مشخصات زیر به صورت واضح و کامل درج شده باشد:
- نام برند و کارخانه تولیدکننده
- علامت مشخصه برند
- استاندارد تولید تیرآهن خریداری شده
- سایز تیرآهن
- شماره ذوب و بسته
- تاریخ تولید تیرآهن
خریداران میتوانند با بررسی مشخصات این پلاک در زمان تحویل و مقایسه آن با فاکتور خرید از اصالت کالای خریداری شده اطمینان حاصل کنند. افزون بر مواردی که تاکنون گفته شد، تکنیکهای دیگری نظیر بررسی قدرت جوشپذیری تیرآهن نیز مد نظر بوده که با توجه به آن هم میتوان از اصالت کالا مطمئن شد.
قدرت جوشپذیری تیرآهن
میزان جوشپذیری تیرآهن در زمان استفاده از آن جزو موارد پر اهمیت است؛ چرا که ترکیبات متریال اولیه مصرفی در فرآیند تولید تیرآهن، ضخامت و همچنین ترکیبات شیمیایی آنها میتواند در کیفیت جوشکاری بر روی تیرآهن بسیار موثر باشد. چنانچه تیرآهن خریداری شده تقلبی باشد، قادر به ارائه خصوصیات جوشپذیری قابل قبولی نخواهد بود. به همین خاطر توجه به قدرت جوشپذیری تیرآهن از جمله بهترین تکنیکها در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل به حساب میآید.
برگ آنالیز تیرآهن
زمانی که خریداران، مقاطع فولادی مختلفی نظیر میلگرد یا تیرآهن سفارش میدهند، به همراه محموله برگهای تحت عنوان برگ آنالیز یا برگ کنترل کیفی برای مشتری ارسال شده که در حقیقت تأییدکننده استاندارد تیرآهن بر مبنای مشخصات ارائه شده است. ارسال این برگه به همراه محموله نشاندهنده اصالت کالا بوده اما با این حال لازم است که مشخصات مندرج در آن را با مشخصات موجود در فاکتور خرید تطبیق دهید. لازم به ذکر است که در برگ آنالیز تیرآهن آزمایشهایی نظیر تست مقاومت، استحکام کششی، فشاری و قابلیت جوشپذیری آن آورده شده است.
طول تیرآهن
تکنیک بعدی در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل توجه به طول آن است. در حالت عادی کلیه تیرآهنها با طول استاندارد ۱۲ متر تولید میشوند؛ اما با این حال نمیتوان گفت که تیرآهنهایی با متراژ بیشتر یا کمتر از ۱۲ متر تقلبی هستند! ممکن است که در زمان تولید، تیرآهن مورد نظر شما با طول پایینتر یا بالاتر از ۱۲ متر برش داده شود که اصطلاحاً به این نوع از تیرآهنها، تیرآهن نرمال گفته میشود. به همین جهت، نمیتوان به تیرآهنهای نرمال عنوان تقلبی داد؛ چرا که فرآیند تولید آنها دقیقاً مشابه با سایر تیرآهنها است.
تیرآهنهایی که بالاتر از ۱۲ متر برش میخورند با محاسبات خاص و مطابق درخواست مشتری در کارخانهها طراحی و ساخته میشوند؛ به همین خاطر لازم است که برای تشخیص اصالت کالا از اعتبار کارخانه تولیدکننده اطمینان حاصل کنید.
درصد خلوص تیرآهن
علاوه بر طول تیرآهن، بررسی ترکیب شیمایی و درصد خلوص استفاده در فرآیند ساخت تیرآهن نیز میتواند یکی از موثرترین تکنیکها در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل محسوب شود. در حقیقت، دو فاکتور مذکور در مقاومت و تحمل بار تیرآهن تأثیر به سزایی دارند. اگر تمایل دارید نسبت به مقاومت تیرآهن خریداری شده (به ویژه تیرآهنهای وارداتی) بیشتر مطمئن شوید، توصیه میشود آنالیز شیمیایی تیرآهن را مورد بررسی قرار داده و نتایج به دست آمده را با استانداردهای ملی و بینالمللی مقایسه کنید.
قیمت تیر آهن
تیرآهنها با آلیاژ و سایز یکسان میتوانند در انواع سبک و سنگین تولید شوند و در عین حال وزن متفاوتی داشته باشند. تیرآهنهای سبک، وزن پایینتری دارند. به همین خاطر بهتر است که در ابتدا رنج قیمت نرمال انواع مختلف تیرآهنها و سایزهای متغیر آنها را بدانید و بعد هر کدام را با یکدیگر مقایسه کنید. چنانچه با فروشندهای مواجه شدید که تیرآهن را با قیمتی متفاوت از محدوده نرمال قیمت در معرض فروش قرار داده است، بهتر است که در خرید خود عجله نکرده و پارامتر وزن تیر آهن را مورد بررسی قرار دهید. البته لزوماً فروشنده در چنین شرایطی متقلب نیست؛ اما با این حال توصیه ما به شما این است که پیش از خرید به منظور جلوگیری از بروز خسارات مالی و جانی در آینده از این تکنیک در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل استفاده کنید.
علامت اختصاری حک شده روی تیرآهن
یکی از بارزترین ویژگیهای مقاطع فولادی نظیر میلگردها و تیرآهن، حک کردن برخی از علائم معنادار بر روی بدنه آنها است. شناخت این علائم میتواند در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل کمککننده باشد. کلیه تولیدکنندگان تیرآهن در زمان تولید این محصولات به منظور مشخص کردن محصول خود و هویت بخشیدن به آن، اقدام به درج برخی علائم خاص بر روی بدنه تیرآهن کرده که این علائم بیانکننده نام تجاری محصول مذکور خواهد بود. علاوه بر این که درج این علائم راهی برای تشخیص تیرآهن اصل از تقلبی بوده، به نفع تولیدکننده تیرآهن نیز خواهد بود. در واقع، تولیدکننده بر اساس نام تجاری میتواند محصول خود را بهتر تبلیغ کرده و هیچ یک از شرکتها و بنگاههای فروش آهن آلات سودجو امکان فروش آهن آلات تقلبی را نداشته باشند.
در حالت کلی، نام تجاری مخصوص تیرآهنهای اصلی متشکل از چند حرف اصلی برند سازنده بوده و کلیه کارخانجات در ایران به همین ترتیب اقدام به درج علائم اختصاری بر روی بدنه محصولات فولادی خود میکنند. به عنوان مثال اگر تیرآهن خریداری شده متعلق به کارخانه فولاد امیرکبیر خزر باشد، میبایست بر روی بدنه آن علامت اختصاری AKS که نشاندهنده هویت کارخانه است درج شود. به همین ترتیب علائم اختصاری کارخانجات مختلف نظیر کارخانه فولاد الماس تاکستان ATJU، کارخانه فولاد آریا ذوب ARIA، کارخانه آناهیتا گیلان AGJU و… با یکدیگر متفاوت خواهد بود؛ اما تنها نام تجاری کارخانه سازنده بر روی تیرآهنها درج نمیشود، بلکه روی بدنه این محصولات اطلاعات دیگری نظیر نوع استاندارد به کار رفته در فرآیند تولید تیرآهن نیز قابل شناسایی است. در ادامه با انواع استانداردهای تیرآهن آشنا خواهیم شد؛ اما پیش از این که به سراغ معرفی استانداردها برویم، لازم به ذکر است که تیرآهنها بر حسب نوعی که دارند، علامت اختصاری خاصی را میطلبند:
تیر آهن نوع اروپایی
این نوع از تیرآهنها عموماً در ساخت خرپاها مورد استفاده قرار گرفته و دارای سایز بین ۸ تا ۱۶ متر هستند. علامت اختصاری نشاندهنده این محصول m و ارتفاع آن با h (80، 100، 120 تا 600 میلی متر) و عرض آن (42، 50، 58 و 215) با b نمایش داده میشود.
تیرآهن نیم پهن
تیرآهنهای مذکور با علامت اختصاری IPE مشخص شده و اندازه استاندارد آنها بین ۸ تا ۱۶ متر است. ارتفاع آن 80، 100 الی 600 میلیمتر و عرض آن از 46 میلیمتر الی 220 میلیمتر ادامه دارد.
تیر آهن بال پهن یا هاش
چنانچه در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل علامت اختصاری IPBL را بر روی محصول مشاهده کردید، بدانید که تیرآهن سبک وزن و بال پهن است. اگر روی محصول علامت اختصاری IPBY درج شده باشد به معنای تیرآهن سنگین وزن و بال است. از آنجایی که این محصول دارای بال عریض و شبیه به H است، به آن «هاش» گفته میشود.
تیر آهن لانه زنبوری
علامت اختصاری درج شده بر روی این نوع تیر آهن با CNP شناخته شده و در مقایسه با مدلهای دیگر کاربرد کمتری دارد؛ اما با این حال در اتصال به تیرآهن اصلی و اعضای مهاربندی گزینه خوبی است.
انواع استانداردهای تیرآهن
در حالت کلی تیرآهنها از نظر استاندارد به دو دسته استاندارد INP و استاندارد IPE تقسیمبندی شده که در ادامه هر یک از آنها را شرح خواهیم داد.
استاندارد INP: عموماً تیرآهنهایی که در چین و روسیه تولید میشوند از این استاندارد پیروی میکنند. از جمله ویژگیهای تیرآهنهای مذکور میتوان به نازک بودن ابتدای بال و افزایش ضخامت تدریجی آن اشاره کرد.
استاندارد IPE: تیرآهنهایی که از این استاندارد پیروی کرده، معمولاً در ایران و کشورهای اروپایی طراحی و تولید میشوند. ضخامت بالها در این محصولات تغییر نکرده و در قسمت ابتدایی و انتهایی یکسان است. لازم به ذکر است که این نوع از تیرآهنها نسبت به تیرآهنهایی که با استاندارد INP ساخته شدهاند، محبوبیت بیشتری بین خریداران دارند.
تشخیص تیرآهن اصل از روی رنگ محصول
روش دیگری در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل وجود داشته که با بررسی رنگ تیرآهن قابل انجام است. با بررسی رنگ تیرآهن میتوان نسبت به کیفیت بالای آن اطمینان حاصل کرد. در حالت کلی، تیرآهنی که دچار زنگزدگی شده باشد و دارای رنگ یکنواختی نباشد به عنوان یک محصول مرغوب شناخته نخواهد شد؛ چرا که تیرآهنهای با کیفیت بالا دارای رنگی یکدست بوده و فاقد هرگونه کدری هستند.
سخن پایانی
تیرآهن یکی از پرکاربردترین و اصلیترین محصولات آهنی در صنعت ساخت و ساز است که کیفیت بالای آن تأثیر مستقیم بر کیفیت سازه دارد. تیرآهنهای اورجینال از لحاظ کیفیت درجه یک هستند؛ به همین خاطر بهتر است که هنگام خرید اقدام به تهیه این نوع تیرآهنها کنید. از آنجایی که تیرآهن بر کیفیت سازه تأثیرگذار است، شناخت تکنیکهای نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
سوالات متداول
بهترین تکنیک در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل چیست؟
بهترین روش در نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل خرید از یک شرکت معتبر است. با سنجش اعتبار فروشنده میتوان به نوعی از اصالت کالا نیز اطمینان حاصل کرد. اگر در انتخاب شرکت فروشنده دقت کرده باشید دیگر جای نگرانی برای خرید تیرآهن تقلبی نخواهد بود.
ابعاد تیر آهن لانه زنبوری چقدر است؟
طول این محصول 12 الی 18 متر، ارتفاع آن 80 الی 300 میلیمتر و عرض آن بسته به نوع پروفیل و در انواع بال پهن و معمولی قابل طراحی و ساخت است.
آیا تغییر رنگ تیرآهن به منزله تقلبی بودن آن است؟
تغییر رنگ این محصول میتواند در اثر انبارداری نادرست نیز رخ دهد که این موضوع نیز بر کاهش کیفیت تیرآهن تأثیرگذار خواهد بود.