برای افرادی که در صنعت ساختمانسازی مشغول به فعالیت هستند، کلمات میلگرد و مفتول نامی آشنا محسوب میشود. شناخت این مصالح فولادی منجر به استفاده درست از آنها خواهد شد. البته در اغلب موارد هدف از به کار بردن این مصالح، یکی است و به همین دلیل نیز درک تفاوت میلگرد و مفتول اهمیت زیادی خواهد داشت. با وجود این که میلگرد و مفتول به عنوان مصالح فولادی شناخته میشوند، اما در وزن، کاربرد و ساختار با هم متفاوتاند. استفاده از این دو متریال با توجه به حجم و همینطور وزن پروژه در نظر گرفته میشود.
در برخی از پروژهها نیاز به انعطافپذیری و همچنین مقاومت در برابر فشارهای خمشی و برشی بوده که بدین ترتیب استفاده از این مصالح توجیهپذیر میشود؛ به عبارت دیگر فرق میلگرد و مفتول در نوع کاربری، میزان تحمل فشار، هزینه و مراحل نصب و مکانیسم درگیری آنها با بتن است. آشنایی با میلگرد و مفتول امکان استفاده مناسب از آنها را به وجود میآورد. با توجه به موارد گفته شده، در ادامه قصد داریم به معرفی هر دوی این مصالح بپردازیم و شما را با ویژگیهای آنها آشنا کنیم.
برای دریافت قیمت میلگرد و مشاوره رایگان، و همچنین قیمت میلگرد آجدار، قیمت میلگرد ساده با کارشناسان ما تماس بگیرید.
تفاوت میلگرد و مفتول
قبل از آشنایی با مصالح فولادی لازم است تا به صورت دقیقتر با تفاوت میلگرد و مفتول آشنا شوید. در این قسمت قصد داریم به بررسی این تفاوتها بپردازیم.
- میزان حمایت از سازه بتنی
با وجود این که میلگرد از قدرت بیشتر در مقایسه با شبکه مفتول برخوردار است، اما هیچ کدام از این دو مصالح فولادی نمیتوانند کاملاً مانع تَرَک در بتن شوند.
- محل قرارگیری
محل نصب، مورد دیگر از تفاوت میلگرد و مفتول است. مفتول در وسط دالهای بتنی و میلگرد در کف سازه قرار میگیرد.
- میزان انعطافپذیری
فرق میلگرد و مفتول در میزان انعطافپذیری آنها نیز مشخص است. میلگرد در مقایسه با توری مش مفتولی، انعطافپذیری کمتری دارد.
- کاربرد
در صورتی که سازه در تحمل وزن محدودیت داشته باشد، توصیه میشود که از توری مش مفتول استفاده کنید.
- هزینه تولید و نصب
توری مفتول در مقایسه با میلگرد دارای وزن کمتری بوده و از فرآیند ساخت سادهتری برخوردار است؛ در نتیجه توری مفتول هزینه کمتری در تولید و نصب خواهد داشت.
- مقاومت در برابر خم شدگی
احتمال خمشدگی میلگرد بسیار پایین بوده و دارای مقاومت بیشتری در برابر نیروهای برشی است. مقاومت در برابر خمشدگی از اصلیترین تفاوتها در میلگرد و مفتول به شمار میرود.
- استحکام نقطه جوش در مش
احتمال پارگی شبکه مفتول از نقطه جوش در مقایسه با شبکه مش میلگرد بیشتر است.
- تفاوت در روش تولید
این دو مصالح فولادی در روش تولید نیز متفاوت هستند.
مفتول چیست و به چه صورت تولید میشود؟
آشنایی با تعریف مفتول به شما در درک تفاوت میلگرد و مفتول کمک میکند. سیم مفتول به عنوان یکی از مصالح فولادی به شمار میرود که اغلب از فولاد ضد زنگ و فولاد کمکربن ساخته میشود. روی دال بتنی یا روی شبکه میلگرد، شبکه مفتول را نصب میکنند. به این شبکه، مش سیم نیز گفته میشود. برآمدگیهای شبکه مفتول منجر به اتصال بهتر آن با بتن خواهند شد. از آنجایی که شبکه مفتول در مقایسه با میلگرد از نصب ساده و طراحی منظمتری برخوردار است، در ساختمانهای مسکونی و پروژههای کوچک مورد استفاده بیشتری قرار میگیرد.
مفتول مانع نفوذ آب به لایههای زیرین خود شده و همینطور از حرکت لایههای بتنی نیز جلوگیری میکند. به علاوه شبکه مفتول جوش داده شده بسیار مستحکم بوده و در پروژههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. این شبکه با داشتن طراحی استاندارد، امکان نصب راحت را فراهم میکند.
برای تولید مفتول در کارخانههای نورد، شمش در کورهها قرار داده شده و تا رسیدن به دمای 1200 درجه سانتیگراد حرارت میبیند. شمش پس از گداخته شدن به سمت دستگاههای نورد هدایت شده و با توجه به قطر مفتول مورد نیاز، از دستگاههای نورد به تعداد دفعات لازم عبور داده میشود. هنگامی که مفتول به اندازه کافی نورد شود، به وسیله دستگاه به توپی مفتول تبدیل خواهد شد.
میلگرد چیست و به چه صورت تولید میشود؟
میلگرد، درون بتن به شکل شبکهای کاشته شده و منجر به تقویت مقاومت کششی آن میشود. بتن از عملکرد ضعیفی در برابر کشش برخوردار بوده اما دارای مقاومت خوبی در برابر فشار است. نقش میلگردها این است که باعث افزایش حداکثر کششی شوند که بتن بر اثر عواملی مانند تغییر دما تحمل میکند. این میلگردها بایستی جوشخورده و به هم متصل باشند. در صورتی که مقاومت کششی از نیروی کششی بتن کمتر باشد، امکان ترک خوردگی و شکستن سازه بتنی وجود دارد. از طرفی میلگرد به صورت شبکهای درون بتن قرار داشته و منجر به افزایش میزان چسبندگی بتن و میلگرد میشود.
لازم به ذکر است که در حال حاضر استفاده از میلگرد آجدار بسیار رایج بوده و به یک ضرورت تبدیل شده است؛ زیرا این میلگرد پیوند بهتری با بتن برقرار میکند. نکته مهم دیگری که وجود دارد در ارتباط با ضریب انبساط حرارتی میلگرد و بتن بوده که بسیار به هم نزدیک هستند؛ به عبارت دیگر بتن با منبسط و منقبض شدن، این فشار را به میلگرد وارد کرده و بدین ترتیب مانع تغییر در ساختار و بافت بتن میشود.
در رابطه با فرایند تولید میلگرد باید بگوییم که مرحله اولیه آن در تمامی روشها یکسان است. برای تولید آن، فولاد و یا ضایعات آهنی را کاملاً ذوب کرده و پس از ذوب شدن فولاد، آن را به شمش تبدیل میکنند. تولید فولاد مذاب به شمش در تمامی روشهای ساخت فولاد مشترک است. در ادامه این فرآیند، شمشها کشیده شده و از نظر طولی افزایش پیدا میکنند و شکلی استوانهای پیدا خواهند کرد.
معرفی مدلهای مختلف میلگرد
آشنایی با مدلهای مختلف میلگرد باعث درک بهتر تفاوت میلگرد و مفتول خواهد شد. به همین دلیل در این بخش میخواهیم به معرفی انواع میلگرد بپردازیم:
میلگرد اروپایی
آلیاژ فولاد این میلگرد، دارای درصد منگنز بیشتری بوده و امکان عملیات خمکاری روی آنها وجود دارد. میلگرد اروپایی مقاومت بالایی در برابر رطوبت نداشته و به همین علت نیز توصیه میشود که از آن در مناطق مرطوب استفاده نکنید.
میلگرد گالوانیزه
این میلگرد به عنوان یک میلگرد کربنی معمولی محسوب شده که با فلز روی پوشانده میشود. پوشش روی میتواند از این آلیاژ در برابر عوامل خوردگی و خورنده محافظت کند. میلگرد گالوانیزه در مقایسه با میلگردهای معمولی از مقاومت بالاتری در برابر خوردگی و رطوبت برخوردار است. از مزایای دیگر این میلگرد میتوان به طول عمر بالای آن نیز اشاره کرد.
میلگرد با روکش اپوکسی
این میلگرد از پوشش ضد زنگ یا اپوکسی برخوردار بوده تا بتواند در برابر خوردگی مقاومت بالاتری را از خود نشان دهد. پوشش ضد زنگ این میلگرد باعث شده است تا در مناطق مرطوب مورد استفاده قرار گیرد. لازم به ذکر است که این نوع میلگرد قیمت بالاتری در مقایسه با سایر میلگردها دارد.
میلگرد سیاه
به رایجترین نوع میلگرد، میلگرد کربن فولادی یا میلگرد سیاه میگویند. این میلگرد در مقایسه با سایر میلگردها، مقاومت کمتری در برابر خوردگی داشته و به همین علت نیز توصیه میشود تا از آن در مناطقی که احتمال خوردگی و پوسیدگی بالایی وجود دارد استفاده نشود.
معرفی مدلهای مختلف مفتول
مفتول به دو صورت فابریک و غیر فابریک تولید میشود. نوع فابریک با نازک کردن و همینطور کشیدن میلگرد ساخته شده و نوع غیر فابریک از تسمه فلزی ساخته میشود. سیم مفتول گالوانیزه به عنوان رایجترین انواع مفتول محسوب شده که دارای دو مدل سرد و گرم است. در ادامه به معرفی انواع مفتول با توجه به تفاوت در جنس آنها میپردازیم.
- مفتول سیاه
این مفتول قابلیت خوبی برای خم شدن داشته و از شکلپذیری بالایی نیز برخوردار بوده، اما این مفتول با قرار گرفتن در معرض هوا زنگ زده و چون هیچ پوششی ندارد، به شدت در معرض خوردگی است.
- مفتول گالوانیزه
از گالوانیزاسیون مفتول سیاه، مفتول گالوانیزه به وجود میآید. این مفتول قابل استفاده در محیطهای مرطوب بوده و به دو صورت گرم و سرد تولید میشود.
- مفتول گالوانیزه گرم
زمانی که سیم مفتول سیاه در مذاب فلز رفته و در سطح فلز عملیات گالوانیزاسیون اعمال میشود، به محصول تولید شده مفتول گالوانیزه گرم میگویند.
- مفتول گالوانیزه سرد
این مفتول با فرآیند گالوانیزه سرد تولید شده و سیم مفتول سیاه با روش الکترولیز آبکاری میشود.
- مفتول پی وی سی
این مفتول همان مفتول سیاه است که با مواد پی وی سی پوشش داده میشود. مفتول پی وی سی قابلیت شکلپذیری بالایی داشته و از مقاومت زیادی در برابر خوردگی و زنگزدگی برخوردار است.
بررسی تفاوت نصب و انعطاف پذیری میلگرد و مفتول
مفتولها به دلیل نرمتر و نازکتر بودن دارای انعطافپذیری بیشتری در مقایسه با میلگرد بوده و این ویژگی از دیگر تفاوت میلگرد و مفتول محسوب میشود. از طرفی وزن سبک مفتول امکان نصب راحتتر را فراهم کرده است؛ اما نصب میلگرد به فضا و نیروی انسانی بیشتری نیاز داشته و در نتیجه هزینه بیشتری را نیز شامل میشود. از طرفی شبکههای مفتولی در وسط دالهای بتنی و در عمق 5 سانتیمتری قرار میگیرند و این در حالی است که میلگردها در عمق مشخصی از کف یا ستون سازهها قرار دارند. همچنین هر چقدر اندازه هر ستون کمتر باشد، سازه استحکام بیشتری خواهد داشت.
تفاوت میلگرد و مفتول در روش تولید
یکی دیگر از تفاوت میلگرد و مفتول در روش تولید آنها است. در تولید مفتول سیمها را با جوشکاری به هم متصل کرده و هر رشته آن از کشیدن مفتول در چرخه قالبی دایرهای به دست خواهد آمد؛ اما برای تولید میلگرد ابتدا شمش فولادی را حرارت داده و آن را در فرآیند نورد نرم میکنند. زمانی که قطر شمش کاهش پیدا کند، به طول آن افزوده خواهد شد. سپس شمش وارد قفسههای نورد شده و از خروجیهای مختلفی عبور میکند.
جمع بندی
درک تفاوت میلگرد و مفتول باعث میشود تا از آنها به صورت درست در پروژههای ساختمانی استفاده کنیم. هر کدام از این مصالح فولادی در کاربرد، میزان مقاومت، انعطافپذیری، روشهای تولید، هزینه، محل قرارگیری و حمایت از سازه بتنی دارای تفاوتهایی هستند که باعث میشود در موارد مختلفی مورد استفاده قرار گیرند. توصیه می کنیم برای اطلاع از قیمت روز میلگرد و مفتول به سایت مهراستیل مراجعه کنید.
سوالات متداول
میلگرد با چه روشهایی تولید میشود؟
نورد سرد، نورد گرم، میکرو آلیاژ و همینطور ترمکس به عنوان چهار روش تولید میلگرد محسوب میشوند.
آیا هزینه تولید مفتول با میلگرد متفاوت است؟
هزینه تولید از دیگر تفاوت میلگرد و مفتول محسوب میشود. مفتول به دلیل وزن سبکی که دارد از هزینهی کمتری برخوردار است.
میلگردها به چه صورت قیمتگذاری میشوند؟
میلگردها با توجه به کیفیت، نوع مواد اولیه، میزان و کاربرد قیمتگذاری میشوند.