اهمیت گالوانیزه کردن نبشی

گالوانیزه کردن نبشی
فهرست محتوا

نبشی گالوانیزه نوعی محصول فولادی به حساب می‌آید که قبل از استفاده، در معرض فرآیند گالوانیزاسیون قرار گرفته است. نبشی‌ها در بخش‌های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند و انواع گوناگونی دارند. به طور معمول ظاهر نبشی‌ها مشابه با حرف L انگلیسی بوده و متشکل از ۲ بال به طول‌های مساوی یا نامساوی است. مقاطع فولادی مذکور را می‌توان از نظر فاکتورهای مختلفی نظیر وزن به دو دسته کلی سبک و سنگین تقسیم‌بندی کرد. علاوه بر این، امکان تقسیم‌بندی مقطع فولادی مذکور بر حسب استاندارد تولید نیز وجود دارد. در ادامه این راهنما تمرکز اصلی ما بر گالوانیزه کردن نبشی بوده و ضمن پرداخت به این موضوع در رابطه با روش‌های گالوانیزاسیون نبشی، انواع، کاربرد و مزیت‌های نبشی گالوانیزه اطلاعاتی را به شما عزیزان ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

برای دریافت قیمت ورق گالوانیزه و مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید.

گالوانیزه کردن نبشی چیست؟

فرآیند گالوانیزاسیون حدوداً صد و پنجاه سال است که با تکنیک غوطه‌ورسازی گرم صورت می‌گیرد و غالباً برای پوشش دهی نبشی از فلز روی بهره‌گیری می‌شود. برای گالوانیزه کردن این مقطع فولادی در قدم اول نبشی را در یک وان که حاوی فلز روی مذاب است قرار می‌دهند. سپس در زمان خارج کردن نبشی از وان، در ابتدا قطعه مذکور را با اکسیژن و بعد با کربن وارد واکنش خواهند کرد. در پی واکنش ایجاد شده لایه‌ای بر روی قطعه فولادی ایجاد می‌شود که میزان مقاومت آن را در برابر زنگ‌زدگی افزایش می‌دهد.

بنابراین، می‌توان گفت تأثیر گالوانیزه کردن نبشی در حقیقت افزایش مقاومت آن در برابر زنگ‌زدگی است. قابل ذکر است که برای گالوانیزاسیون نبشی می‌بایست نبشی از قبل کاملاً تمیز شده باشد و هیچ اثری از زنگ‌زدگی روی سطح آن وجود نداشته باشد. در واقع تمیزکاری، آب‌کشی و خشک کردن نبشی قبل از وارد کردن آن به درون وان حاوی فلز روی مذاب موجب می‌شود که پوشش نهایی مقاوم کننده نبشی با کیفیتی ایده‌آل بر روی آن قرار گیرد.

گالوانیزه کردن نبشی چیست؟

روشهای گالوانیزه کردن نبشی

فرآیند گالوانیزاسیون نبشی از طریق دو روش حرارتی و آب‌کاری برق قابل انجام بوده که در ادامه با هر یک از روش‌های مذکور بیش‌تر آشنا خواهیم شد:

فرآیند گالوانیزه کردن به صورت حرارتی

در این روش ابتدا نبشی فولادی را درون یک وان که حاوی فلز روی مذاب است، قرار می‌دهند. در روش حرارتی به منظور گالوانیزاسیون نبشی نیازی نیست که مقطع فولادی قبل از آب‌کاری تمیز شده باشد، تنها نیاز است که از تمیزکننده‌های قلیایی یا هیدروکسید کربن استفاده شده و بعد فرآیند آب‌کشی انجام شود. قابل ذکر است که اگر محلول پاک‌کننده گرم باشد، عمل تمیزکاری با کیفیت بهتری صورت خواهد گرفت؛ از این رو توصیه می‌شود که محلول‌های تمیزکننده در دمای ۶۵ الی ۷۷ درجه سانتی‌گراد نگهداری شوند.

فرآیند گالوانیزه کردن به صورت آب‌کاری برق

همان‌طور که از نام این روش پیدا است، برای ایجاد لایه بر روی سطح نبشی با کمک جریان الکتریکی، روکش فلز روی بر روی سطح نبشی کشیده خواهد شد. در این شیوه گالوانیزه کردن، سه مرحله اصلی آماده‌سازی گالوانیزه، گالوانیزاسیون و نگهداری صورت خواهد گرفت.

روشهای گالوانیزه کردن نبشی

انواع نبشی گالوانیزه

اکنون که با گالوانیزه کردن نبشی آشنا شدید، در این بخش می‌خواهیم انواع نبشی گالوانیزه را به شما معرفی کنیم. به طور کلی نبشی‌های گالوانیزه بر حسب روش تولید به دو دسته کلی «نبشی گالوانیزه گرم» و «نبشی گالوانیزه سرد» تقسیم‌بندی می‌شوند که از جنبه‌های مختلفی با یکدیگر در تضاد هستند. به عنوان مثال، پوشش روی ایجاد شده بر روی سطح نبشی گالوانیزه گرم در مقایسه با روش سرد بیش‌تر بوده و به همین خاطر میزان مقاومت آن در برابر خوردگی بالاتر است و برای محیط‌هایی که در معرض خوردگی بیش‌تری قرار دارند، انتخاب بهتری محسوب می‌شود. افزون بر این، نبشی گالوانیزه گرم و سرد از جنبه‌های دیگر نیز با همدیگر متفاوت هستند که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهیم شد:

  •  نبشی گالوانیزه سرد در مقایسه با گالوانیزه گرم سطحی براق‌تر و صاف‌تر دارد.
  •  پوشش روی قرار گرفته شده بر روی نبشی گالوانیزه سرد نسبت به گرم یکنواخت‌تر است.
  • نبشی گالوانیزه سرد در ضخامت یکسان با نبشی گالوانیزه گرم قیمت بالاتری خواهد داشت.
  • سرعت پوشش دهی در نبشی گالوانیزه گرم بالاتر است.
  •  طول عمر نبشی گالوانیزه گرم در مقایسه با نوع سرد بیش‌تر است.
همچنین مطالعه کنید!  ورق سیاه و تسمه فولادی چه تفاوت‌هایی دارند؟

انواع نبشی گالوانیزه

کاربرد نبشی گالوانیزه

گالوانیزه کردن نبشی باعث می‌شود که این مقطع فولادی در شرایط مختلف کارایی گسترده‌ای داشته باشد. به طور کل نبشی‌ها نمونه‌ای از پروفیل‌های پرمصرف در صنعت ساختمان‌سازی به حساب می‌آیند که به تنهایی یا به صورت ترکیبی در قسمت‌های گوناگون یک سازه به عنوان اتصالات، تکیه‌گاه، چهارچوب با هدف مقاوم‌سازی، تزیین و زیباسازی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از جمله مهم‌ترین کاربردهای گالوانیزه کردن نبشی این است که می‌توان از این پروفیل فولادی برای مقاوم‌سازی ساختمان‌ها از طریق فرآیند نبشی‌کشی با هدف افزایش مقاومت ساختمان در برابر نیروهای وارده خارجی همچون زلزله، طوفان، سیل و… بهره‌گیری کرد. از آنجایی که نبشی گالوانیزه در برابر خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد، می‌توان از آن به راحتی در محیط‌های مرطوب، اسیدی و کلیه شرایطی که نیاز به مقاومت بالا نسبت به خوردگی باشد استفاده کرد.

کاربرد نبشی گالوانیزه

مزیت گالوانیزه کردن نبشی

اصلی‌ترین مزیت گالوانیزه کردن نبشی سرعت بخشیدن در رسیدن به نتیجه و صرفه‌جویی در هزینه‌ها است. چنانچه بخواهید به جای فرآیند گالوانیزاسیون از رنگ‌آمیزی برای افزایش مقاومت مقطع فولادی مذکور استفاده کنید، مدت زمان انجام عملیات رنگ‌آمیزی روزها و هفته‌ها طول می‌کشد؛ چرا که به یک بازه زمانی مشخص برای اعمال رنگ بر سطح مقطع و یک بازه زمانی دیگر برای خشک شدن و تثبیت رنگ نیاز خواهید داشت. لازم به ذکر است که مدت زمان استاندارد برای اتمام عملیات رنگ‌آمیزی در برخی مناطق با شرایط جوی نامناسب، امکان دارد بیش از انتظار طول بکشد!

در مقابل، با گالوانیزه کردن نبشی در کارگاه‌ها یا کارخانجات تنها به چند دقیقه برای رسیدن به نتیجه نهایی نیاز خواهید داشت. افزون بر این، گالوانیزاسیون در برابر تمامی روش‌هایی که برای مقاوم‌سازی و پوشش دهی مقاطع فولادی وجود دارد مقرون به صرفه‌تر بوده و استفاده از آن سبب می‌شود که میزان هزینه‌های پروژه شما به طرز چشم‌گیری کاهش پیدا کند.

مزیت گالوانیزه کردن نبشی

سخن پایانی
نبشی‌ها از جمله پروفیل‌های باز به حساب می‌آیند که می‌توان از آن‌ها در بخش‌های مختلف ساختمان بهره‌ برد. این محصولات در انواع مختلفی طراحی و تولید شده و هر یک از آن‌ها ویژگی‌ها و مشخصات منحصر به ‌فرد خود را دارند. گالوانیزه کردن نبشی سبب افزودنِ ویژگی‌هایی خاص و کاربردی به این مقطع فولادی می‌شود؛ از جمله ویژگی‌های مذکور می‌توان به افزایش مقاومت در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی اشاره داشت. ناگفته نماند که برای گالوانیزه کردن این مقطع دو روش سرد و گرم به کار گرفته می‌شود.

 

سوالات متداول

 نبشی چیست؟

نبشی‌ها از جمله پروفیل‌های باز به حساب می‌آیند که متشکل از دو بال عمود بر هم هستند. مقاطع فولادی مذکور با در نظر گرفتن اندازه بال به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی و از لحاظ روش تولید به دو دسته فابریک و پرسی تقسیم‌بندی می‌شوند.

 عوامل موثر بر قیمت نبشی گالوانیزه چیست؟

فاکتورهای مختلفی می‌توانند بر قیمت نهایی نبشی‌های گالوانیزه موثر باشند که از جمله مهم‌ترینِ آن‌ها می‌توان به جنس نبشی، میزان عرضه و تقاضا، نوسانات ارزی و قیمت شمش فولادی اشاره داشت.

 برترین کارخانه‌های تولیدکننده نبشی گالوانیزه کدام‌اند؟

آذر فولاد امین، فولاد جاوید بناب، ظفر بناب، فولاد صنعت بناب، فولاد ناب تبریز، جهان فولاد غرب، فولاد البرز، فولاد اشتهارد البرز، نورد گرم فلز، نورد آریان فولاد، فولاد مهیار ذوب آهن، فولاد سراب، ماهکار فلز، فولاد صبای ایرانیان، فولاد البرز ایرانیان، ذوب آهن بوئین زهرا و ذوب آهن اصفهان.

 اصلی‌ترین تفاوت نبشی‌های گالوانیزه با سایر نبشی‌ها در چیست؟

سطح نبشی‌های گالوانیزه با استفاده از روکش روی، اندود کاری شده که این عمل موجب می‌شود مقطع فولادی مذکور در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی در مقایسه با سایر نبشی‌ها مقاومت و پایداری بسیار قوی‌تری از خود نشان دهد.

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

جهت خرید و دریافت مشاوره با کارشناسان ما در تماس باشید.