بررسی تسمه فابریک و کاربرد آن در صنعت
- خرداد 9, 1402
- 10:00 ق.ظ
- بدون دیدگاه
صنعت فولاد یکی از مهمترین صنایع مادر و زیربناهای اقتصادی هر کشور به شمار میرود. اهمیت این صنعت به قدری زیاد است که برای تعیین صنعتی بودن هر کشور، میزان مصرف فولاد آن سنجیده میشود. فولاد مهمترین ماده مهندسی و ساختمانی است که در صنایع مختلف از جمله اتومبیل و محصولات ساختمانی، یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، کشتیهای باربر و حتی محصولات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از محصولات فولادی مهم که در کارخانههای فرآوری فولاد به تولید میرسد، تسمه فابریک نام دارد که در صنایع مختلف برای اهداف گوناگون استفاده میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا بررسی کنیم که تسمه فابریک چیست و چگونه مورد استفاده قرار میگیرد.
برای دریافت قیمت تسمه و مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید.
تسمه فابریک چیست و چه کاربردی در صنایع گوناگون دارد؟
برای اینکه تسمه فابریک و کاربردهای آن را بشناسیم، ابتدا باید با خود مفهوم تسمه و انواع آن بیشتر آشنا شویم. تسمه یکی از محصولاتی است که در کارخانههای فرآوری فولاد تولید میشود. این محصول شامل برشهای یکنواخت و یکسان از ورقهای فولادی است که برای اهداف مختلفی در صنایع و ساختمانسازی کاربرد دارند. تسمه با استفاده از متریال و آلیاژهای مختلفی از جمله آلومینیوم، استیل و غیره ساخته میشود اما پرکاربردترین و مهمترین نوع آن، تسمه آهنی و فولادی است. تسمه فابریک نیز یکی از انواع تسمه آهنی به شمار میرود.
تسمه آهنی نوعی تسمه بوده که عرض آن از ضخامتش بیشتر است و از ورقهای فولادی ساخته میشود. این نوع تسمه به دلیل برخورداری از میزان کربن کمتر، انعطافپذیر بوده و قابلیت جوشکاری نیز دارد. تسمههای آهنی معمولاً در ساخت دربهای آکاردئونی، پنجره، ادوات کشاورزی، نرده، کلاف و سایر ابزار و وسایل به کار میروند. برای اینکه بفهمیم تسمه فابریک چیست، ابتدا باید بدانیم که انواع تسمه آهنی با توجه به روش ساخت و آلیاژی که در تولید آن کاربرد دارد، به چهار دسته تقسیم میشوند که تسمه فابریک یکی از این چهار دسته است. انواع تسمههای آهنی عبارتاند از:
تسمه نوردی
این نوع تسمه آهنی، ارزانترین و پرکاربردترین نوع تسمه است که با روش نورد گرم ساخته میشود. این تسمه را میتوان از آهن قراضه و قطعات بازیافتی نیز ساخت و بنا بر تقاضای مشتری، آن را در اندازهها و ابعاد خاصی تولید کرد. از جمله معایب تسمه نوردی میتوان به یکسان نبودن جنس آلیاژ در تمامی قطعات تسمه و اکسید شدن آن اشاره کرد.
تسمه ترانس
این نوع تسمه از لحاظ جنس، کیفیت و هماهنگی در اندازه و ابعاد از سایر انواع تسمههای آهنی مرغوبتر است. برای تولید تسمه ترانس، از تسمه ماشینکاری یا تسمه فابریک به عنوان ماده اولیه استفاده میکنند که در ادامه به آنها نیز خواهیم پرداخت. مراحل تولید تسمه ترانس به این صورت است که ابتدا ماده اولیه را اسید شویی میکنند تا ناخالصیهای سطح آن از بین برود، سپس با استفاده از دستگاه قطعه را «حدیده» میکنند و به ابعاد مورد نظر درمیآورند.
تسمه ماشینکاری
این نوع تسمه را با استفاده از ورقهایی با طول ۶ متر (با ضخامت و عرضهای متفاوت) میسازند و برای ساخت آن از گیوتین و قیچیهای مخصوص استفاده میکنند تا ورقهای بزرگ به شکل تسمه در ابعاد مورد نظر درآیند. در صورت تاب برداشتن تسمهها از دستگاه تابگیری استفاده کرده و اگر لبه تسمهها تیز باشد، با استفاده از دستگاه لبهگیر آنها را اصلاح میکنند. مهمترین مزیت تسمه ماشینکاری این است که جنس همه قطعات هماهنگ و یکسان خواهد بود.
تسمه فابریک
اکنون که تسمه آهنی و انواع آن را میشناسیم، میتوانیم بررسی کنیم که تسمه فابریک چیست. روش تولید تسمه فابریک بسیار شبیه به تسمه نوردی بوده و برای این کار از شمشهای فولادی استفاده میکنند. تنها تفاوت بین نحوه تولید تسمه فابریک و تسمه نوردی این است که فرآیند و خط تولید تسمه فابریک اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک بوده و اپراتور نقش بسیار مهمی در نظارت و پیش بردن آن دارد. با توجه به این موضوع، سرعت تولید تسمه فابریک بسیار بیشتر از سایر انواع تسمههای آهنی بوده و میتوان تعداد بالایی از آن را در زمان محدود تولید کرد. علاوه بر این، به دلیل اتوماتیک بودن فرآیند، محصول نهایی بسیار باکیفیت و یکدست خواهد بود.
یک مزیت مهم دیگر تسمه فابریک این است که در تولید آن از مواد اولیه مرغوب استفاده میشود که محصولی صیقلی و باکیفیت به وجود میآورد. تسمه فابریک را در دو حالت کویل و شاخه ۶ متری به بازار عرضه میکنند که ضخامت آن ۳ الی ۱۰ میلیمتر، عرض آن ۱۰ الی ۱۰۰ میلیمتر و طول آن ۳ الی ۷ متر است. کاربرد تسمه فابریک در صنعت ساختمانسازی و سایر صنایع مرتبط فراوان بوده و از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت تیرآهن با روش جوش لیزری
- ساخت تیرچههای فولادی
- انواع مراحل ساخت و ساز بناهای مختلف
- صنایع بستهبندی
ویژگیهای و مزایای تسمه فابریک چیست؟
همانطور که گفته شد، مراحل تولید تسمه فابریک مشابه تسمه نوردی است اما آیا میدانید تفاوت بین تسمه نوردی و تسمه فابریک چیست؟ درست مثل تسمه نوردی، تسمه فابریک را نیز طی مراحل نورد گرم تولید میکنند اما تفاوت بین آنها این است که برای تولید تسمه فابریک، از شمش فولاد فابریک دارای آلیاژ استفاده میکنند و خط تولید آن نیز اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک خواهد بود. اکنون که تفاوت این دو را میدانیم، حال به ویژگیها و مزایای تسمه فابریک میپردازیم:
- تسمه فابریک در مقایسه با تسمه نوردی تلورانس پایینتری دارد؛ یعنی خطای اندازهگیری در سرتاسر تسمههای تولید شده کمتر بوده و آلیاژ آن محصولی یکدست و یکجنس به وجود میآورد.
- رنگ تسمه فابریک مشکی بوده در حالی که رنگ تسمه نوردی قرمز است.
- همانطور که گفته شد، به علت اتومات بودن خط تولید تسمه فابریک، این محصول در تیراژ بالایی تولید میشود و کارخانهها میتوانند در طول روز به طور میانگین ۱۰۰-۵۰۰ تن تسمه فابریک تولید کنند. این در حالی است که کارخانههای تولیدکننده تسمه نوردی تنها قابلیت تولید ۱۰-۲۰ تن تسمه در روز را دارند.
- تنها ایراد تسمه فابریک در مقایسه با تسمه نوردی این است که به دلیل بالا بودن میزان تولید در کارخانههای تولیدکننده تسمه فابریک، نمیتوان متناسب با نیاز مشتری سفارش گرفت یعنی کارخانه با توجه به شناختی که از بازار دارد شروع به تولید میکند و خریدار باید مطابق لیست محصولات تولید شده، سفارش خود را ثبت کند.
مواد اولیه برای تولید تسمه فابریک
اما مواد اولیه برای تولید تسمه فابریک چیست؟ برخلاف تسمه نوردی که از آهن قراضه و بازیافت شده ساخته میشود، تسمه فابریک را از شمشهای فولادی آلیاژی میسازند که کیفیت بالاتری داشته و محصولی یکنواختتر و یکدستتر ایجاد میکند. برای تولید تسمه فابریک، ابتدا شمشهای فولادی را در اندازههای مشخص برش داده و به آنها گرما میدهند. وقتی دمای شمشها به ۹۰۰-۱۱۰۰ درجه سانتیگراد میرسد، طی فرآیند نورد گرم تبدیل به تسمه فابریک میشوند. در این مرحله طول تسمهها به ۵۰-۱۰۰ متر میرسد که برای حمل و نقل آسانتر باید آنها را به ابعاد کوچکتر (برای مثال ۶ متری) برش داد.
فرآیند تولید تسمه فابریک
در بخش قبلی بررسی کردیم که فرآیند تولید تسمه فابریک چیست، اما برای درک آسانتر میتوان آن را به مراحل زیر تقسیمبندی کرد:
- شمشهای فولادی در اندازههای مشخص برش میخورند.
- شمشهای برش خورده در کوره گرم میشوند تا به دمای ۹۰۰-۱۱۰۰ درجه سانتیگراد برسند.
- شمشهای گرم شده از غلتکهای متوالی خط تولید اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک عبور میکنند تا به شکل تسمه درآیند.
- تسمهها که در این مرحله طول بسیار زیادی دارند، به اندازههای کوچکتر برش داده شده و بستهبندی میشوند.
سخن پایانی
در این مقاله بررسی کردیم که تسمه فابریک چیست، در صنایع مختلف چه کاربردی دارد و چگونه ساخته میشود. به طور کلی صنعت فولاد یکی از مهمترین صنایع مادر برای هر کشور به شمار میرود که بر پایه آن، محصولات متنوع دیگری به تولید میرسند. تسمه فولادی و تسمه آهنی یکی از انواع محصولات تولید شده بر پایه فولاد هستند که یکی از باکیفیتترین و پرکاربردترین انواع آنها تسمه فابریک است. تسمه فابریک با استفاده از شمش فولادی و روش نورد گرم ساخته میشود و مزیتهای بسیاری را در اختیار خریداران قرار میدهد. این محصول در صنایع ساختمانسازی، بستهبندی و غیره کاربردهای بسیاری دارد. قیمت روز تسمه فابریک را میتوانید در سایت مهر استیل مشاهده کرده و این محصول را از ما خریداری فرمایید.
سوالات متداول
رایجترین سایز تسمه فابریک چیست؟
این تسمهها در اندازههای مختلفی تولید میشوند که معمولاً طول آنها ۲-۷ متر بوده و عرض ۱ سانتیمتر تا ۱ متری دارند. ضخامت آنها نیز از ۳ تا ۱۰ میلیمتر متغیر است.
رنگ تسمه فابریک چه فرقی با تسمه نوردی دارد؟
از آنجا که تسمه نوردی از آهن قراضه و ضایعات آهن تولید میشود، روی آن لایهای از اکسید تشکیل شده و آن را به رنگ قرمز در میآورد؛ اما تسمه فابریک از جنس شمش فولادی بوده و رنگی یکدست و دودی یا مشکی دارد.
عوامل تأثیرگذار بر قیمت تسمه فابریک کداماند؟
از جمله عواملی که بر قیمت تسمه فابریک تأثیر میگذارند میتوان به مواد اولیه، قیمت جهانی زغال سنگ، میزان عرضه و تقاضا، نوسانات قیمت آهن و فولاد، قیمت ارز و غیره اشاره کرد.