مقالات

نحوه ی تولید پروفیل زد سوله

نحوه ی تولید پروفیل زد سوله

زمانی که مهندسین برای اولین بار تصمیم به ساخت سوله و ساختمان‌های صنعتی گرفتند، برای طراحی سقف این سازه‌ها به بخش‌هایی مجزا نیاز داشتند که همچون پازل بر روی سقف قرار دهند. این موضوع سبب شد که تولیدکنندگان اقدام به تولید مقاطعی به نام پروفیل زد کنند. در واقع مهندسین جهت اتصال بخش‌های ساخته شده به مصالح خاصی نیاز داشتند که واسطه‌ای بین سقف و بخش‌های پازلی ایجاد شده بوده و توانایی اتصال در هر دو قسمت را داشته باشند. بدین صورت نحوه ی تولید پروفیل زد سوله با امکان ایجاد ضریب امنیت بالایی شکل گرفت.

طراحی این قطعه باعث برقراری ضرایب امنیتی بسیار بالا شده و امکان نگهداری و تعمیر سقف سوله‌ها را نیز فراهم می‌کند. بد نیست بدانید که جهت اتصال پروفیل‌های زد به قاب اصلی آن از

پیچ کردن بال‌ها استفاده می‌کنند. حال برای آشنایی بیشتر با تاریخچه این محصول و نحوه تولید آن، بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه شوید تا کاربردهای این سازه را مورد بررسی قرار دهیم.

برای دریافت قیمت پروفیل و مشاوره رایگان، و همچنین قیمت پروفیل گالوانیزه، قیمت پروفیل ساختمانی با کارشناسان ما تماس بگیرید.

پروفیل زد (z) سوله چیست؟

برای این‌که بتوانید شناخت دقیقی در مورد پروفیل به دست آورید، در مرحله اول باید با اصطلاح پروفیل که یکی از مصالح فلزی بسیار کاربردی است آشنا شوید، در واقع یک پروفیل در طول معینی دارای مقطعی ثابت بوده و به دو دسته باز و بسته تقسیم می‌شود. از انواع پروفیل‌های باز می‌توان به نبشی، میلگرد، ناودانی و تیرآهن و از انواع پروفیل‌های بسته می‌توان به قوطی و لوله اشاره کرد. پروفیل‌های زد که با نام پرلین زد نیز شناخته می‌شوند، ظاهری همانند حرف انگلیسی زد دارند (دلیل این نام‌گذاری شباهت این مقطع به حرف Z انگلیسی است) و به عنوان پروفیل باز به حساب می‌آیند.

این مقطع فولادی پرکاربرد که در سایزهای متنوعی در بازار عرضه می‌شود، در ساخت درب، پنجره و سقف کاربرد دارد.

پروفیل زد (z) سوله چیست؟

مراحل تولید پروفیل زد

روش تولید اکثر محصولات فولادی شبیه به هم است؛ از این ‌رو مراحل تولید پروفیل Z نیز همانند سازه‌های دیگر بوده و خط تولیدی مانند قوطی پروفیل دارد. در زیر مراحل را به صورت مرحله به مرحله آورده‌ایم:

تهیه رول ورق: همان‌طور که می‌دانید محصول اولیه پروفیل زد، ورق گالوانیزه و یا ورق سیاه بوده که با ضخامت‌هایی در اندازه‌های ۲، ۲.۵، ۲.۷ و ۳ میلی‌متر تهیه شده و در خط تولید مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دستگاه کلاف باز کن: در کارگاه‌هایی که پروفیل زد را تولید می‌کنند، دستگاهی به اسم کلاف باز کن اتوماتیک وجود دارد که کویل ورقی توسط جرثقیل سقفی در محور این دستگاه قرار می‌گیرد و با اتصال ساپورت‌های موجود، تسمه با ایمنی کامل باز می‌شود.

نوار بری: در این مرحله دستگاه‌ها جهت برش ورق در اندازه مشخص و دلخواه با توجه به اندازه پروفیل کالیبره می‌شوند. (این برش‌ها را کت نیز می‌نامند)

کلاف کردن کت‌ها: مرحله سوم نحوه ی تولید پروفیل زد سوله بدین صورت است که نوارهای برش کاری شده در ابعاد و سایزهای مشخص مرحله قبل، توسط کلاف جمع‌کن‌ها به حالتی کلاف مانند درآمده و در ابتدای خط پرس قرار داده می‌شوند.

جمع‌آوری ضایعات: بهتر است بدانید که عرض کلاف‌‌ها چه از نوع گالوانیزه باشند و چه از نوع سیاه، معمولاً ۱ تا ۱.۲۵ است و به این منظور لبه‌های دو طرف رول را بریده و این قسمت‌های بریده شده را به صورت ضایعات آهن قراضه می‌فروشند و یا در برخی موارد نیز برای تولید تسمه مورد استفاده قرار می‌دهند.

شکل‌دهی و برش: در مرحله شکل‌دهی که آخرین مرحله تولید به حساب می‌آید، محصولات در اندازه‌های مشخصی ساخته و برش داده می‌شوند.

بسته‌بندی: بعد از بسته‌بندی، این محصولات به صورت مستقیم به خارج از انبار ارسال شده و یا در انبار نگهداری می‌شوند.

مراحل تولید پروفیل زد

انواع مختلف پروفیل زد بر اساس سایز

بهتر است بدانید که پروفیل‌های زد را بر اساس نیاز مشتری در ابعاد و سایزهای مختلفی سفارشی‌سازی می‌کنند و ما شاهد طیف گسترده‌ای از پروفیل‌ها بر اساس سایز در بازار خواهیم بود؛ در واقع مشتریان می‌توانند سایزهای متعددی را بر اساس میزان باری که اسکلت ساختمان تحمل می‌کند و توسط مهندسین محاسبه می‌شود، تهیه کنند.

البته نکته مهم در مورد سایزبندی پروفیل‌های زد این است که تنها در سایزها و ابعاد خاصی عرضه می‌شوند که در زیر آن‌ها را آورده‌ایم:

  • حداکثر طول: 16 هزار میلی‌متر
  • حداکثر جان: 400 میلی‌متر
  • حداکثر بال: 100 میلی‌متر

توجه داشته باشید که در نقشه‌های مهندسی پروفیل زد را با حرف انگلیسی Z نشان داده و ارتفاع پروفیل را توسط عددی که بعد از آن درج می‌شود، نشان می‌دهند. برای اطلاع کامل از نحوه ی تولید پروفیل زد سوله، سایز و وزن پروفیل‌های موجود در بازار می‌توانید جدول زیر را مطالعه کنید.

جدول سایز، ضخامت و وزن پروفیل زد
شماره پروفیل زدضخامتوزن (کیلوگرم)
Z-162.0 ورق4.852
Z-162.5 ورق6.025
Z-163.0 ورق7.208
Z-182.0 ورق5.180
Z-182.5 ورق6.454
Z-183.0 ورق7.722
Z-202.0 ورق5.475
Z-202.5 ورق6.805
Z-203.0 ورق8.143
Z-203.5 ورق9.473
Z-222.0 ورق5.788
Z-222.5 ورق7.195
Z-223.0 ورق8.612
Z-223.0 ورق10.019

کاربردهای انواع پروفیل زد سوله

همان‌طور که می‌دانید محصولات فولادی در ساختمان‌سازی دارای کاربردهای بسیار زیادی هستند و به همین دلیل به شکل‌های گوناگونی ساخته و در بازار عرضه می‌شوند. در هر کدام از سازه‌های اسکلت فلزی از پروفیل‌های زد سوله به صورت جداگانه استفاده می‌شود و بایستی این پروفیل‌ها به هم متصل شوند؛ به ‌عنوان مثال برای زیرسازی سقف‌های شیب‌دار پروفیل زد یا نیم رخ زد به کار می‌رود.

همچنین مطالعه کنید!  نحوه تشخیص تیرآهن تقلبی از اصل چگونه است؟

از پروفیل‌های زد در اکثر مواقع برای پوشش سقف کارگاه‌ها و سالن‌های بزرگ که جنبه صنعتی دارند، استفاده می‌کنند. همچنین امروزه با توجه به بالا رفتن تعداد طبقات و در نتیجه افزایش وزن آن‌ها، در ساخت ستون‌های مقاطع مرکب نیز از ترکیب دو یا چند پروفیل استفاده می‌کنند. سایر کاربردهای این مقطع مهم عبارتند از:

  • ایده‌آل برای استفاده در پایه‌ها و ریل‌ها
  • قابل استفاده در مصارف صنعتی و کشتی ‌سازی
  • مناسب برای ساخت فرم فلزی
  • ایده‌آل برای ساخت قفسه، درب، پنجره و کابینت
  • قابل استفاده در تولید قالب‌های فولادی و داربست
  • مناسب برای سازه‌های فولادی بزرگ و افزایش استحکام ساختمان‌های چند طبقه
  • قابل استفاده در تولید وسیله نقلیه و صنعت خودرو سازی
  • ایده‌آل برای استفاده در سازه‌های فرا ساحلی و صنعت کشتی‌ سازی
  • مناسب در ساخت نرده‌های محافظ در بزرگراه، ریل و پل
  • قابل استفاده در سازه‌های ایستگاه راه‌آهن و بالا بردن مقاومت پایه پل و ریل‌ها
  • ایده‌آل برای بالا بردن استحکام و توان سقف سوله‌ها
  • مناسب برای تولید مبلمان و…

قابل ذکر است که نحوه ی تولید و نصب پروفیل زد سوله ، به کاربرد و محل استفاده آن بستگی دارد.

کاربردهای انواع پروفیل زد سوله

مزایا و معایب پروفیل زد

مهم‌ترین مزیت این مصالح ساختمانی توانایی ویژه و منحصر به ‌فرد آن در تحمل بارهای کشتی است. بد نیست بدانید که در تمام سازه‌ها برای افزایش استحکام و مقاومت از پروفیل زد استفاده می‌کنند. همچنین در موقعیت‌های جغرافیایی خاص و مناطق زلزله‌خیز استفاده از پروفیل زد به مراتب بیشتر است؛ زیرا این مصالح تأثیر کلی در مقاومت و استحکام ساختمان دارند و می‌توانند از بروز خسارت در هنگام زلزله تا حدود زیادی جلوگیری کنند.

زمانی که پروفیل‌های زد در سازه‌ای به کار می‌روند، چارچوب فلزی سازه مقاومت خود را بیشتر از قبل حفظ کرده و در مواقع فرسایش خاک و طوفان‌های ناگهانی از خسارات ممکن جلوگیری به عمل می‌آید. یکی دیگر از مزیت‌های فوق‌العاده این مصالح فولادی حمل‌ونقل آسان و ساده‌تر آن نسبت به سایر مصالح است؛ در واقع اگر هنگام حمل‌ونقل به نکات ایمنی توجه شود، هیچ آسیبی به آن وارد نخواهد شد. از دیگر مزایای پروفیل زد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از آنجایی که این محصول توسط انواع مختلف مهره و پیچ به سازه‌ها متصل می‌شود، در هنگام عیب‌یابی به راحتی بازرسی و تعویض شده و قطعات جدید جایگزین قطعات خراب خواهند شد.
  • با توجه به فرآیند بازیافت ساده پروفیل زد، این محصول از جمله محصولات سازگار با محیط زیست شناخته می‌شود.
  • به کار بردن این مقطع فولادی به جای سایر فلزات در ساختمان باعث کاهش وزن تا 40 درصد در ساختمان می‌شود و این موضوع در ساختمان‌سازی بسیار قابل توجه و حائز اهمیت است.
  • این محصول دارای ساختار بسیار ساده‌ای بوده و جهت نصب نیاز به تجهیزات خاصی ندارد؛ از این‌ رو به راحتی و در کوتا‌ه‌ترین زمان ممکن نصب می‌شود.

مزایا و معایب پروفیل زد

استانداردهای پروفیل z

نحوه ی تولید پروفیل زد سوله در تمام کشورهای تولید کننده بر اساس مولفه‌های خاص و استاندارهایی صورت می‌گیرد و کشور ایران نیز به‌ عنوان یکی از تولید کنندگان این محصولِ کاربردی، استاندار خاص خود را دارد. بهتر است بدانید که عمده محصولاتی که در بازار ایران موجود هستند، بر اساس استانداردی که در کشورهای اروپایی وجود دارد، سایزبندی و عرضه شده و در خدمت مشتریان قرار می‌گیرند.

تهیه پروفیل در کشور ما تحت استانداردهای شماره 3694 و 5722 تهیه شده که در فرایند تولید آن‌ها، به ترتیب از نورد گرم و سرد استفاده می‌شود.

استانداردهای پروفیل z

عوامل تأثیر گذار در قیمت پروفیل زد سوله

تمام مصالح فولادی بر اساس قیمت دلار، اخبارهای داخلی و خارجی، قیمت ورق به کار رفته در آن، برند و شرکت تولید کننده، ابعاد و سایزهای تولید شده، وزن پروفیل زد، شماره پروفیل، کاربرد آن و… قیمت‌گذاری می‌شوند و هر لحظه امکان تغییر قیمت وجود دارد؛ از این ‌رو اگر خواهان خرید پروفیل زد در سایزهای مختلف هستید، بایستی قیمت را به صورت مرتب از سایت رصد کرده تا در مناسب‌ترین حالت بازار اقدام به خرید کنید.

در حال حاضر کارگاه‌ها و کارخانجات فراوانی در زمینه تولید این مصالح فولادی فعالیت می‌کنند و خوشبختانه تمامی خدمات و دستگاه‌های مورد نیاز به صورت بومی تولید می‌شود و این امر باعث شده است تا پروفیل‌ها نسبت به گذشته با قیمت معقول‌تری خرید و فروش شوند.

عوامل تأثیر گذار در قیمت پروفیل زد سوله

جمع ‌بندی

در ساختمان‌ سازی برای افزایش استحکام و مقاومت بدنه ساختمان‌ از مصالح فولادی استفاده می‌کنند. پروفیل زد به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین مصالح فلزی در ساختمان بوده که باعث افزایش امنیت می‌شود. نحوه ی تولید پروفیل زد سوله در هفت مرحله تهیه رول ورق، استفاده از دستگاه کلاف باز کن، نوار بری، کلاف کردن کت‌ها، جمع‌آوری ضایعات، شکل‌دهی و برش و در نهایت بسته‌بندی انجام می‌شود.

پروفیل زد علاوه بر سقف‌های سالن‌های بزرگ و کارگاه‌ها در صنایع مختلف مانند خودرو سازی، کشتی‌ سازی، ساخت ریل، پل سازی، کابینت ‌سازی، تولید نردبان، مبلمان و… مورد استفاده قرار می‌گیرد و استحکام سازه‌ها را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. برای اطلاع از قیمت روز پروفیل به سایت مهراستیل مراجعه کنید.

سوالات متداول

پروفیل زد (z) سوله چیست؟

یکی از مصالح ساختمانی که برای برقراری امنیت بالا و نگهداری سقف‌های سوله و یا کاربردهای صنعتی به کار می‌رود و شکل ظاهری آن شبیه به حرف انگلیسی زد است.

آیا ابعاد پروفیل زد تأثیری در قیمت آن دارد؟

همان‌طور که مشخص است با افزایش ابعاد، وزن و ضخامت پروفیل، قیمت آن نیز بیشتر می‌شود.

مهم‌ترین کاربرد پروفیل زد را عنوان کنید؟

این مصالح ساختمانی ضروری در ساخت سقف سوله‌ها، پارکینگ، انباری و سایر ساختمان‌های صنعتی به کار می‌روند.

رایج‌ترین سایز پروفیل در بازار کدام است؟

پروفیل زد 22، زد 20 و زد 18 به ترتیب پرکاربردترین سایزها به شمار می‌آیند.

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.