فصل تجارت - فولاد و صنایع فولاد در ماههای اخیر از منتفعترین صنایع از گرانی ارز بود. این صنعت که بیش از بازار داخل چشم به آنسوی مرزها دوخته با افزایش نرخ ارز در کشور به درآمدی بیش از آنچه مورد انتظار بود رسید.
سید بهادر احرامیان : رشد تولید صنایع فولاد در سال جاری ادامه دارد اما تمام اتکا و محرک این رشد صادرات است. در سال جاری هرچند افزایش قیمت ارز به نوعی به صادرات محصولات فولادی کمک کرد اما در ادامه بخشنامههای ضد و نقیض و منافی با سیاستهای اعلامشده دولت صادرات را با مشکل روبهرو کرد.
هرچند در پنج ماه ابتدای سال جاری صادرات ایران مثبت بود و رشد تولید فولاد هم به پشتوانه این صادرات مثبت ادامه مییافت اما در شهریورماه به دلیل معضلات ناشی از بخشنامهها و چالشهای صادرات، رشد شش ماهه صادرات فولاد ایران منفی شد.
با وجود این، به دلیل افزایش قیمت در فروش فولاد و عدم تنظیم بعضی هزینهها عملکرد فولادیها در بورس هم مثبت بود و قیمت سهام شرکتهای فولادی با رشد قابل توجهی همراه شد.
اکنون تنها یک شرط برای ادامه روند مثبت صنایع فولاد در نیمه دوم سال جاری وجود دارد و آن هم نگاه به صادرات است. مصرف در بازار داخلی کاهش یافته و پیشبینیها این است که رکود بازار داخلی عمیقتر شود.
اگر قرار است صنایع فولاد به سوددهی بیشتر برسد، این سوددهی از ناحیه صادرات متوجه اقتصاد کشور خواهد شد.
باید دید در آینده دولت تا چه اندازه سیاستهایش را در راستای بهبود صادرات تنظیم میکند و قصد دارد چه سیاستهایی را برای توسعه صادرات در پیش بگیرد؟ آیا در نیمه دوم چالشهای تازهای از ناحیه سیاستهای دولت متوجه صادرات خواهد شد؟ وضعیت بازگرداندن ارز حاصل از صادرات فولاد چگونه خواهد بود؟ پاسخ این سوال در زمینه توسعه صنایع فولاد تعیینکننده است.
پیش بینی آینده نگر: آینده گرم فولاد سرد
صنایع فولاد از امیدهای صادرات غیرنفتی است بخش عمدهای از صنایع فولاد به نهادهای عمومی که خارج از دایره بخش دولتی و بخش خصوصی فعالیت میکنند واگذار شده است.
هرچند حال صنایع پایین دستی مثل خودروییها و قطعهسازها به عنوان مشتری اصلی فولادیها خوب نیست اما این صنعت استراتژیک چشم به بازارهای صادراتی دوخته و تلاش میکند از فرصت افزایش قیمت ارز در داخل به بهترین شکل استفاده کند.
البته این مسئله به معنای بیچالشی مسیر پیش روی صنایع فولاد نیست چراکه قیمت محصولاتی مثل الکترود گرافیتی یا بعضی آلیاژها بیشتر شده است و همین مسئله نیاز این واحدها به نقدینگی برای تامین مواد اولیه را تشدید میکند.
میزان بازگشت ارز حاصل از صادرات این واحدها نیز به دلیل شرایط ویژه کشور در آینده محل سوال است و باید دید بین دولت و فولادکاران بزرگ غیردولتی و غیر خصوصی چه توافقی در این زمینه شکل میگیرد.
منبع: فصل تجارت