عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه نسل چهارم صنعتی بهره وری بالاتری و هزینه های پایین تری دارد اظهار داشت: به منظور رقابت صنعت فولاد و صنایع زیردستی در سطح جهانی به سرمایه گذاری خارجی و آوردن تکنولوژی های روز دنیا نیاز است و همه اینها به سیاستهای کلی کشور بستگی دارد.
فولاد یکی از مهمترین صنایع هر کشور است که می تواند معیار پویایی کشور باشد این صنعت به همراه صنایع پایین دستی آن، برای شمار زیادی از مردم دنیا فرصت شغلی ایجاد کرده است و اگر بحرانی در صنعت فولاد سازی اتفاق بیفتد، صنایع پایین دستی هم با مشکلات زیادی روبرو می شوند و به دنبال آن مشاغل زیادی از بین می رود و به همین دلیل است که دولتها حمایت از این صنعت را در اولویت برنامه های خود قرار می دهند.
صنعت فولاد در ایران نیز علی رغم پتانسلیهای بالا با چالشهای اساسی روبه روست و متاسفانه با اینکه نزدیک به نیم قرن از ورود این صنعت به ایران میگذرد، ولی کشور هنوز جایگاه واقعی خود را در تولید فولاد دنیا بهدست نیاورده است.
البته یکی از موضوعاتی که به نوعی برای صنعت فولاد شانس محسوب میشود پایین بودن قیمت برخی مواد اولیه همچون سنگآهن در بازار داخل است.
با این حال هنوز نگرانیهای متعددی وجود دارد دلایلی از جمله هزینه های بالای تولید و استفاده از تکنولوژی قدیمی، علاوه بر آنکه واردات را توجیهپذیر میسازد مشکلاتی را برای بازارهای صادراتی ما در آینده ایجاد خواهد کرد.
این در حالی است که جذب سرمایهگذاری خارجی همراه با بهکارگیری فناوریهای نوین میتواند زمینهساز توسعه صنعت فولاد ایران شود و کشور ما را برای دستیابی به جایگاه واقعی خود بهطور جدی یاری دهد.
از سوی دیگر جمهوری اسلامیایران بهدلیل دسترسی به آبهای آزاد، حضور در یک منطقه در حال توسعه، همسایگی با کشورهای CIS، وفور نیروهای تحصیلکرده جوان و انرژی ارزان، بستر بسیار مناسبی برای تبدیل شدن به قطب تولید صنعت فولاد در منطقه است.
در این میان کارشناسان معتقدند چالشهای صنعت فولاد ریشه در ساختار این صنعت دارند و رفع این چالشها میتواند منجر به بهبود در بازارهای داخلی و بینالمللی فولاد شود.
این در شرایطی است که برنامههای بلندمدت فولاد از رونق تولید تا رقم 55 میلیون تن تا سال 1404 حکایت دارد بنابراین علاوه بر رونق مولفههای مصرفی فولاد در داخل، باید چالشهای ساختاری این صنعت نیز به سرعت برطرف شوند.
سید رضا شهرستانی عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در رابطه با چالشهای صنعت فولاد در کشور گفت: یکی از چالشهایی که نه فقط در بخش فولاد بلکه در بیشتر صنایع ما وجود دارد این است که ما همچنان با نسل دوم تکنولوژی حرکت می کنیم در صورتی که در دنیا بحث و صحبت بر سر نسل چهارم است.
شهرستانی با بیان اینکه نسل چهارم بهره وری بالاتری و هزینه های پایین تری دارد و روی کیفیتها نیز کار شده است اظهار داشت: اگر ما بخواهیم با دنیا رقابت بکنیم باید این تغییرات در تمام صنایعمان صورت بگیرد تا بتوانیم در سطح جهانی حرفی در برای گفتن داشته باشیم و در زمینه صادارت و مصرف داخلی رقابت کنیم.
وی بر اتخاذ تصمیم گیری صحیح از سوی دولتمردان تاکید و تصریح کرد: برای رسیدن این مهم به سرمایه گذاری خارجی و آوردن تکنولوژی های روز دنیا نیاز داریم که همه اینها به سیاستهای کلی کشور برمی گردد.
این فعال صنعتی افزود: برای اینکه بخواهیم با کشورهای دیگر تعامل داشته باشیم باید حتما شرایطی ایجاد کنیم تا سرمایه گذار خارجی برای حضور در این صنعت احساس امنیت داشته باشند و با خیال راحت در کشور سرمایه گذاری کنند و تکنولوژیهایشان را به کشور بیاورند.
عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با تاکید بر اینکه به روز شدن تکنولوژی در صنایع زیردستی از اهمیت زیادی برخوردار است گفت: فعلا در بخش تولید فولاد در نسل بین دو یا سه قرار داریم و کارخانه هایی هستند که قدیمی تر بوده و در نسل دوم هستند و برخی دیگر که جدید هستند بین نسل دوم یا سوم قرار دارند اما با توجه به اینکه در جهان تکنولوژی نسل چهارم مطرح است بنابراین تکنولوژی اینجا جوابگو نیست.
وی ادامه داد: برای اینکه در صنایع ما بهره وری افزایش یافته و قیمت تمام شده و مصرف انرژی مان کاهش یابد و از سوی دیگر بهبود کیفیت و نظارت بیشتر داشته باشیم وتنظیماتمان دقیقتر شود باید به تکنولوژی جدید مجهز شویم و همانطور که گفتم اینها به سیاستهای کل کشوربستگی دارد تا شرایطی فراهم کنند که سرمایه گذاران خارجی بدون هیچ دغدغه ای به ایران بیایند و در حوزه تکنولوژی سرمایه گذاری انجام دهند.
شهرستانی در پاسخ به اینکه با همین سطح تکنولوژی در حال حاضر صادرتمان در چه شرایطی قرار دارد اظهار داشت: فعلا صادرات ما به علت اینکه قیمت فولاد ایران، مثل اسلب و بیلت نسبت به دیگر کشورها ارزانتر است و از سوی دیگر با توجه به اینکه تولیدمان افزایش و مصرف داخلمان نسبت به قبل کاهش پیدا کرده است و همه اینها باعث شده مازادی برای صادرات داشته باشیم بنابراین شرایط را برای صادرات این محصول به دنیا مساعد کرده و با این قیمت ارزان، استقبال خوبی برای خرید این محصول در سطح دنیا وجود داشته است.
این فعال صنعتی اما نسبت به کاهش دوباره قیمتها ابراز نگرانی کرد و افزود: نگرانی مان این است زمانی که دوباره قیمتها روبه کاهش باشد دیگر نتوانیم با دنیا رقابت کنیم پس تنها کاری که درحال حاضر باید صورت بگیرد این است که حتما در تکنولوژی جدید مخصوصا در صنایع زیردستی و صنایعی مثل پتروشیمی،وسایل خانگی،خودروسازیمان و صنایعی که مصرف فولاد در آنها هست سرمایه گذاری کنیم.
عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: این اتفاق باید صورت بگیرد و بدانیم که زمان زیادی نداریم و باید از حالا شروع بکنیم تا هم این صنایع بهبود پیدا بکنند هم صنایع زیردستی جدید با تکنولوژی جدید در ایران ایجاد شوند؛همچنین باید شرایط برای حضور سرمایه گذار خارجی فراهم شود که بتوانیم چه در صادرات و چه در محصولات خارجی حرفی برای گفتن داشته باشیم.